onsdag 27 juni 2007

Arga leken

För övrigt skrev jag i går en liten sak på ledarbloggen som uppmärksammar den indiske linslus som Gudmundson skriver finfint om i Svenskan i dag. Texten av Hitchens som omnämns där kan tjäna som utmärkt underlag för ytterligare funderingar kring raseriets makt över agendan och finns här.
Många länkar i litet inlägg betyder: klicka mycket, läs allt och grunna på saken.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Det är ganska vanligt att ena eller andra sidan i en konflikt manipulerar bilder på det sättet. Under kriget i Libanon härförleden hade Hamas samma kvinna på flera olika platser som “sörjde” för olika saker - att huset bombats, att hennes son dött etc. I svensk media blev det inte särskilt uppmärksammmat, men i tyska tidningar skrevs det om det. Tråkigt är det hursomhelst.

Anonym sa...

Bilderna i SvD kan vara ett exmpel pa hur tidningar ateranvader gamla bilder av ren lathet eller ibland andra syften. Tidningar och TV har ett stort problem med trovardigheten, det blir inte battre av de later sej manipuleras sa latt som i Libanon efter Hezbollahs massmord i Israel som orsakade kriget. Sen de omplanterada liken som hade rigor mortis och pastods hittats under byggnaden som raketerna skots ifran, media gick pa det, darfor blev folk misledda. Media ar ett propaganda vapen, om inte sanningen kommer fram sa gynnas en viss sida. Medias trovardighet okar inte av debatter om cykel stolder och Paris Hilton odyl. Utelamnande av fakta ar lika mycket propaganda som en vinklad artikel.

Anonym sa...

Försöker skribenten ifrågasätta nyheterna genom att kritisera sitt och sina kollegors bildanvändande?
Det resonemanget är långt ifrån hållbart. "Jag gjorde lite fel alltså behöver jag inte tro på det. hahaa."
Bara för att alla tidningar använde samma bild på Borat efter varje nyhet om honom som kom i samband med hans film, så betyder det ju inte att inte allt som stod om Sacha var sant.

Anonym sa...

Jag skulle vilja efterlysa fler demostrationer mot etnisk rensning i dafur och Hamas avrättningar på Gaza efter deras maktövertagande, från muslimer och svensk vänster som annars är så pigga på att demonstrera mot illdåd gjorda av USA och Israel. Eller är dom människornas liv inte lika viktiga?

Anonym sa...

Det är inte samma bilder som används utan det handlar om 1 kille på 10-15 bilder i olika demonstationer, dvs en professionell demonstatör vars uppgift är att se galen och arg ut. Kan han vara betald, fotograferna lyckas ju alltid hitta samma gubbe i varje demonstation.

Sanna Rayman sa...

okidoki. Idag är alla anonyma och orkar inte hitta på namn så..
Anonym1 + Robban.
Denna gång handlar det inte om återanvändning eller samma manipulerade bild med olika bakgrund, utan om samma kille vid flera olika tillfällen. Vilket snarare föranleder funderingar om hur nyhetsbilderna kommer till. Söker fotograferna liksom upp en grupp som de vet är "ilsken" varje gång liksom? Det blir ju en underlig effekt när rapporter om "massprotester" ständigt avbildar samma snubbe. Om det nu är en "massa" torde det vara lätt att variera sig.

Anonym2.
Du drar konstiga gränser. Jag skriver i en tidning och på den här bloggen. Samtidigt läser jag en förbaskad massa tidningar. Även journalister är mediekonsumenter och jag förstår inte riktigt ditt inlägg. Kan inte jag kommentera eller kritisera medier för att jag jobbar i branschen?

Anonym 3.
Jo, det kan man sannerligen vilja efterlysa, men det lär väl krävas en kall dag i helvetet som man säger...

Anonym 4.
Nåt skumt är det i alla fall. Så mycket slump finns liksom inte.