fredag 15 juni 2007

Djupare ner i kaos

Röran i Palestina verkar gå mot någon sorts tragisk fullkomning. Hamas, som knappast kan anklagas för att ens ha försökt verka demokratiska, kör nu hela registret. Häromdagen sköt de mot civila palestinska fredsdemonstranter som tröttnat på våldet.
Att Abbas upplöser regeringen är ofrånkomligt. Vad skulle han annars göra? Det är uppenbart omöjligt att försöka styra med islamistiska Hamas. Ingen mer än stora delar svenska medier torde vara förvånade över det.

Det är bara skrattretande när Haniya kallar Abbas beslut för förhastat och envisas med att "den sittande regeringen fortsätter sina uppdrag."
Visst. Samtidigt står Haniyas killar på Abbas skrivbord med puffran i ena näven och Koranen i den andra. Men Abbas är förhastad..?

Läs gärna Sydsvenskans ledare om det hela. Här beskrivs bland annat den ack så vanliga benägenheten att lägga "ansvaret för krigandet och dödandet (...) på det internationella samfundets bojkott av Hamas och indragna bistånd sedan Hamas vann valet i januari 2006."
Just den här gången motsägs det där argumentet av det faktum att EU faktiskt nyligen återupptog sina biståndsbetalningar. Strax därpå eskalerade eländet i Gaza.
Dessutom, som Sydsvenskan skriver:

det är inte det internationella samfundet som vägrar erkänna Israels rätt att existera. Det är Hamas. Och det var inte det internationella samfundet som sköt mot civila demonstranter. Eller sköt två kvinnor som sökte läkarvård för ett barn. Eller angrep palestinska nationella säkerhetsstyrkor och sprängde sin regeringspartners, Fatahs, högkvarter i Gaza i luften. Det var Hamas.


5 kommentarer:

Anonym sa...

Palestine Liberation Organization, OLP är en Palestink organisation som blev bildad år 1964 och inom det det finns andra politiska fraktioner son utgör en del av OLP som till ex. Folkfronten för Palestinas befrielse (PFLP), Demokratiska fronten för Palestinas befrielse (DFLP) ; Palestinian People's Party (PPP); Palestine Liberation Front (PLF) ; Arab Liberation Front (ALF) ; Palestinian Popular Struggle Front( PPSF) etc.
men Al-Fath tog kontrol över OLP och betraktar den som sin egen och styr OLP som en diktator .

Yaser Arafat som var Al-Fatah ledare styrde OLP med järn hand och tillåt inga kritik och med tiden Al-Fath blev allt med korrumperad och det blev jätte lätt för säkerhetstjänsten från Israel att infiltera Al-Fatah , några av deras meddlemmar började samarbeta med Israel och USA .

Under Yaser Arafat tid många av Al-Fatahs ledare blev mycket rika och byggde upp lixiga hus och köpte lyxiga bilar medan vanliga Palestinska folket bodde under existensminimun . När Jaser Arafat dog hans änka fick 70 milloner dolar i arv.

Nu korruption inom Al-Fata försätter och Mohamed Dahalam som är en mycket viktig ledare han har blivit mycket rik genom att smuggla, olja , mat , mediciner till Gaza och Cisjordanien och säkerthettjänsten från Israel hjälper honom , som man vet Israel ,USA har infört en blockad mot Palestina och inga medicin och sotora mängder mat är tillåtna komma in.
Blockaden mot Palestinien blev en brå tillfälle för Mohammed Dahalam för att tjäna mycket pengar och han blen den mest förmögen man i Palestina , han avspeglar Al-Fatah korruption och förräderi.

När Hamas van valet i Palestina då Al-Fatah tappade mycket och deras tillgångar som förut de kontrolerade och deras ledare kunde inte längre försätta med den lyxiga livet .

Nu Al-Fatah kämpa för att återta makten och har allierat sig med Israel och USA medan Hamas kämpa för en Palestinsk Stat och för stöd från några Arabiska Länder.

Al-Fatah nya gardet försökte rensa bort några korrumperad och förrädare men de hade inte så mycket makt och blev mördad inom Al-Fatah interna strider .

Nu Al- Fatah har ingen alternativ än att samarbeta med USA och Israel för att försöka återta makten , nu Mahmoud Abbas har allierat sig med Olmert från Israel och båda två ber att FN ska skicka truper till Gaza .

Nu Hamas har rensat bort några korrumperad och förrädare från Al-Fatah och kan bli en brå tillfälle för den nya gardet från Al-Fatah att ta kontroll .

Anonym sa...

Först kan jag ju nämna att signaturen "kerner" postat exakt samma kommentar på flera andra bloggar, fyi.

Både dibbuk.se och Expressen drar ytterligare en växel på Hamas övertagande av Gaza; att Iran (och Syrien) nu fått ett brohuvud vid Medelhavet. Inte konstigt att Hamas "avböjer" Fatahs förslag om fredsbevarande trupper.

Kolla för övrigt en insändare i onsdagens SN; "Israel vinnare i EM-fotboll". I många delar av världen skulle man avfärda den killen som någon som hoppat av grundskolan och som aldrig läst en tidning. I Sverige kan han, tyvärr, mycket väl ha doktorerat samt se på (public service) nyheterna varje kväll.

Anonym sa...

du är alltså vardags ledarskribent och tar här ut dina svängar. de är dock otroligt snäva och tråkiga.

vad du borde göra är att läsa annat än sydsvenskan. du kan alltid börja stort med Cordelia Edvardsons analys av situationen. (http://www.svd.se/dynamiskt/utrikes/did_15808439.asp)


ang. din motsägelse; bara för att man "nyligen återupptog" bidståndsbetalningen så verkar du tro att pengar på kontot fixar det som man i 1,5 år fick klara sig utan? hur rationellt är det? och visst är det mer än ett sammanträffande av den goda viljan att nu USA och ISRAEL vill snabbt mildra sanktionerna mot den palestinska regeringen med kommentaren "- Om det bildas en interimsregering utan Hamas medverkan kan pengarna flöda, sade regeringskälla" (dn)

Ojdå, där är det snarare du som verkar mer än lite förhastad i din tankegång och vilja?!

Läste du om de fyra barnen som Israelerna har mördat på västbanken i går? ( http://antiisgood.wordpress.com/2007/06/15/4-children-killed-by-israeli-shell/)

tänkte väl det.
mycket är sig likt.
även i södermanland.
men det slutar aldrig att förvåna...

Vasserman sa...

inshallah, kontrollera dina källor så slipper du göra sig till åtlöje nästa gång. För det första, dödades barnen inte på Västbanken, men i Rafa, alltså Gaza där Hamas höll på att slakta Fatah-folket.

Och för den andra:

The reports said Israeli soldiers had opened fire - but this was strenuously denied by an Israeli military spokeswoman, who said no Israeli forces were in the vicinity.

Earlier Palestinian reports had said the children had been tampering with explosives they had come across, and this had caused the blast.


Men visst, viken palestinsk terrorist kan motstå frestelsen att exploatera döda barn för att sprida hat mot Israel?

Sanna Rayman sa...

Ok. Det verkar som diskussionen i viss mån skött sig själv här. Men i all fall, i all hast.

Kerner. Jag är medveten om att inte heller Fatah är några lamm i sammanhanget och att även denna rörelse är splittrad i mer eller mindre militanta falanger samt att korruptionen under förra Fatah-styret var minst sagt omfattande. Det skrev jag inte så mycket om i min korta bloggpost, men däremot fanns det perspektivet med i den lite längre ledare (http://www.sn.se/parser.php?sect1=117§2=175&id=163125) jag skrev senare under dagen. Låt oss helt enkelt hoppas att det så småningom ljusnar och att ett ny regering inte genast hänfaller till samma korrumperade styrelsesätt.

ex-Nyköpingsbo.
Jo, jag läste dibbuk:s inlägg och fastnade väl framför allt för påpekandet om att bedömningarna i de här skarpa lägena ganska lätt och snabbt blir enahanda. "Det säger ganska mycket om palestiniernas folkvalda företrädare när Abbas framstår som relativt sansad. Hellre förintelseförnekaren, än de som ser fram emot nästa Förintelse, typ."
En träffande iakttagelse, minst sagt.
Sedan. Som jag skriver ovan. Fatah har ju knappast visat sig vara guds bästa barn de heller - naturligtvis inte. Kanske blev även min snabba bloggpost något enahanda, men å andra sidan kan inte tanken med varje litet inlägg man skriver vara att vara heltäckande och det tror jag definitivt att du och förmodligen även de flesta andra som läser här då och då förstår - om än inte alla ; )

Vad gäller den där fotbollsinsändaren så håller jag helt med dig. Man undrar hur signaturen tänkt sig att en liga i närområdet kring Israel skulle se ut?!

Insallha
Ja. Vasserman har ju i någon mån skött delar av mitt svar till dig. I övrigt läste jag Edvardsons text och fann den som omvärldsskildringen betraktad intressant och bra, men jag kan däremot inte skriva under på slutsatsen att allt hade varit frid och fröjd om Fatah bara hade tagit "ta fan i båten" och accepterat Hamas hållning till Israel och vad den hållningen betyder för tvåstatslösningen. Det är en knepig båtresa att göra. Dessutom, är inte det faktum att det blev en koalition med bla en premiärminister från Hamas bevis nog på att man ändå försökte göra detta, men det gick inte?