tisdag 5 juni 2007

Lokalpolitik

Har ägnat delar av dagen åt att bevista ett landstingsfullmäktige. Det blev mer spännande än vad såna evenemang brukar vara, mycket på grund av koalitionsläget i Landstinget Sörmland, där två vänsterpartister haft fräckheten att vända socialdemokratins uppfordrande "inviter" ryggen och istället förena sig med alliansen eftersom de såg bättre påverkansmöjligheter och samtalsklimat i en sådan konstruktion.

Enda sedan detta hände sig, för runt ett halvår sedan, har skällsorden haglat över dessa två politiker. Naturligtvis har de också uteslutits ur vänsterpartiet. Det som hände i dag var principiellt demokratiskt intressant och dessutom en utmärkt studie i socialdemokratins inre logik och mekanismer.
Jag har skrivit en blixtledare om det här, men kommer att återkomma till principfrågorna både här och i tidningen.
Under tiden kan den som vill förbereda sig genom att läsa exempelvis

här, här, här, här eller här.

En intressant sak i hela den här härvan är att socialdemokraterna och vänstern i ungefär ett halvår ägnat sig åt att ordna medieutrymme åt dessa avhopp som de uppenbarligen ser som en ren skymf. Tanken verkar inte föresväva dem att för varje medieutspel om orättvisan i att de inte fick makten så snor de sig själva på utrymme för en möjlig artikel om den politik oppositionen skulle vilja driva. Men för en del är maktinnehavet kanske viktigare, vad vet jag.

Inga kommentarer: