onsdag 20 juni 2007

Mer om Littorin

Idag skriver jag som sagt om Littorin och hans MBA i SN.
Naturligtvis inte utan att kredda den som kreddas bör - något som jag ser att Svenskan skriver om idag. Överlag tycker jag mig ha sett en förhållandevis god ärlighet kring det här åtminstone i dagspressen.

2 kommentarer:

Martin Karlsson sa...

Jag har lite svårt för din historieskrivning. Tage Erlander, Olof Palme, Ingvar Carlsson, Kjell-Olof Feldt - alla individer med en gedigen akademisk utbildning. Det är blir därför lite konstigt att påstå att amatörer som Persson och Sahlin i förhållande till dessa "uppvärderat de akademmiska studierna".

Men i övrigt en mycket bra artikel!

Sanna Rayman sa...

Visst. Men tidigare var man så att säga hellre ödmjuk med sin bildning och framhöll att också andra vägar till kunskap hade sitt värde - ett rätt vettigt utslag av socialdemokratins ovilja att tänka elitistiskt. Samtidigt var nämnda herrar inte dummare än att de - naturligtvis - samtidigt kunde begripa värdet av den akademiska utbildning de hade.

Sahlin och Persson däremot har gjort slut med de äldre generationernas ödmjukhet. Det måste de ju nästan göra. I en tid då merparten av Sveriges unga högskoleutbildar sig hade det verkat otidsenligt att koppla samman det med elitism. Alltså måste man göra det till en vardaglighet.

Problemet är dock att de bara rapar upp sentenser om att "vi ska vara välutbildade och välavlönade". (Perssons förstamajtal förra året innehöll en hel del av den varan.) Vad välutbildad betyder struntar de i. Kanske är uppvärdering fel ord. Deras uppvärdering blir i realiteten bara en taktik för att kunna införliva det förut elitistiska i en s-märkt världsbild.
Jösses. Känns som jag förklarade mig väldigt omständigt här, blev det alls begripligt?