söndag 3 juni 2007

Och själv hatar jag bagare

Häromdan satt vi hemma lite lätt sysslolösa pojkvännen och jag och funderade på vad vi skulle göra resten av kvällen. Egentligen för trötta för att alls aktivera oss, men samtidigt medvetna om att man ju borde "göra något". Fredagkväll och allt. Promenad och cykeltur kom upp. Jag förespråkade promenad och ville sätta en smått äventyrlig plan i verket - att nypa ett par kvistar syrener nånstans.
Nu är the boyfriend inte av det mest romantiska slaget så han missade flickans invit till att plocka blommor tillsammans och vecklade i stället in oss båda i en diskussion om huruvida allemansrättens skrivningar om att inte göra åverkan gällde även odefinierbara strimmor grönområde som varken är park eller vildmark. Kvällen ägnades till slut åt maratontittande på alla avsnitt av snygga tv-thrillern Dexter. I och för sig en bra och spännande serie, men det kändes kanske något mindre äventyrligt att hänga i soffan än att ge sig ut på eskapader med blommor som mål.

Det här med att göra otillåtna saker då och då ingår ju på något underligt sätt i det som kallas livet. Av alla olika utekvällar du haft här i livet minns du säkert den som slutade med att du hade en barstol med dig hem bäst. Det finns nån klyschig sanning som säger att man vet att man är gammal när man blir lugn snarare än orolig när man ser polisen på stan. Den är kanske något hårddragen, men visst har den poänger.
Jag kommer att tänka på allt det här när jag läser en kort intervju på DN.se med en av arrangörerna - Tim Laumeyer - av demonstrationerna i Heiligendamm. Han, liksom den tyska polisen, togs under gårdagen på sängen av hur många de tillresta "autonoma" var. Betydligt fler och betydligt våldsammare än man räknat med. De här grupperna är såklart ett problem även för de fredliga demonstranterna och Laumeyer pratar om att försöka tala dem till rätta så att resten av veckan blir fredlig.

Är det möjligt, några är väl här bara för att slåss?
- Några få. Men vi andra är många och då kan det gå. Naturligtvis finns det några som hatar polisen och vill kasta sten. Då får vi säga att det naturligtvis är tillåtet att hata polisen, men inte att kasta sten, säger han.

Ärligt talat. Att vara lite småskraj för polisen när man är en ungdom med falskleg i fickan är en sak. Att åka buss över halva Europa för att skicka poliser till sjukhuset är en helt annan.
Arrangörerna borde ta de autonomas inställning på större allvar och ifrågasätta huruvida det är ett enda dugg rimligt att hata en hel yrkesgrupp. Istället beblandar de sig med dem och ber dem vädjande att inte pryla fler såna där förhatliga poliser.
De blundar hårt för det faktum att det här hatet inte bara är frukten av enstaka individuella oförrätter som uppstått vid skarpa lägen under kravallerna. Det här hatet är anledningen till att de svartklädda aktivisterna över huvud taget åker på G8-möten och annat. De politiska motiven är inte sällan mycket vaga.
Säkert finns det människor där som har argumenten och politiken för ögonen. Men deras oförmåga att markera rejält gentemot kravallungarna tar bort all eventuell trovärdighet.

2 kommentarer:

Klepke sa...

Jag var där och gick tillsammans med ickevåldsaktivisterna. Då svarta blocket började bryta upp gatorna och beväpna sig sprang vi fram och bad dom sluta då våld bara skulle resultera i polisaggressioner, att polisen kuna rättfärdiga undantagstillstånd, tårgas och 16000 kravallpoliser, och att media skulel få en lysande chans att mörka våra åsikter och vår kritik.

De svarta svarade oss med långfingrar, glopord, spottloskor och tjejen som stod bredvid mig fick en flaska krossad mot huvudet.

Några minuter senare attackerade polisen och vi försökte säga att de inte skulle låta sig provoceras för då skulel de svarta få det kaos dom ville ha och allt skulel eskalera. Polisen svarade med slag från sina blyhandskar och vi blev intacklade i en vägg.

Jag vill gärna be er som inte var där att sluta döma ut oss över 70000 fredliga demonstranter som antingen huliganer eller passiva påhejjare till våld. Vi demonstrerade mot krig och miljöförstöring, mot det odemokratiska i att de rikaste ska få makten över hela tredje världen, och förövrigt också fatta beslut odemokratiskt över sina egna invånares huvuden. Låt inte våldsverkarna lyckas i sin kamp att mörka våra viljor.

Sanna Rayman sa...

Hej Klepke!
Som sagt. Jag betvivlar inte att det i Heiligendamm samlades en övervägande mängd människor som inte hade ambitionen att kasta stenar etc. Men jag tror att den här metoden att försöka störa ut mötena genom massdemonstrationer har kommit till vägs ände för er del.
Det är nog dags att försöka hitta nya sätt att nå ut med de budskap "ni" har. OK, jag är medveten om att det är många skilda grupper, men samordning finns ju.
Om icke-våldarna slutade åka till G8-möten och kampanjade på andra sätt hade det tusental svarta som var där troligen inte heller dragit dit. De använder er "massa" för sina syften och "ni" låter dem göra det. Tyvärr, men de har hi-jackat stordemonstrationerna och ni har än så länge inte visat er förmögna att ta dem tillbaka.
Det vore kanske mer konstruktivt att ha mindre samtidiga demonstrationer runtom i världen, gärna med mer tydliga politiska krav än "fred och bra miljö".