torsdag 14 juni 2007

Pendeln som svänger

Idag har jag varit på språng. Dagen har ägnats åt bokpresentation på Timbro. I egenskap av halvtjeck blir jag ju extra intresserad av ämnet. Vill egentligen helst börja läsa boken pronto, men efter denna aktivitet bar det av till Katastrofkommissionens pressträff.

Slogs av det ganska fatala i hur viktigt flödet mellan journalister och mediekonsumenter är. Jag menar, folk i allmänhet är ju ganska utleda på att höra och läsa om var den förbaskade Danielsson var vid det här laget. Detta är stämningar som fortplantar sig in även i journalisterna, som ofta har betydligt större fingertoppskänsla och "kundmedvetenhet" än de vill erkänna. Samma stämningar sätter Danielsson sitt hopp till när han försöker hävda att syftet med kommissionen 2.0 ska vara svartmålning. Han anför egentligen inga argument för detta påstående, men hoppas kunna rida på sin status som "drevoffer" och det faktum att pendeln alltid svänger när ett drev har gått.

Man tycker att det är ett rätt genomskinligt knep, men stämningen hjälper honom och Danielsson kan därför glädjas över att flera frågor som ställdes under pressträffen mycket riktigt hade en ton som ifrågasatte kommissionen. (Henrik Brors till och med ger honom rätt i anklagelserna om politisk svartmålning i DN:s webb-tv.)
Kommissionens ordförande Johan Hirschfeldt föreföll något irriterad över detta och det är begripligt. Att vi alla är hjärtligt trötta på hela tsunamiskiten borde inte hindra oss från att se nyktert på det hela. De som nu vill nedvärdera detta till politiskt smutskastande borde kanske påminna sig bakgrunden - en gruvligt dålig hantering i samband med en fruktansvärd katastrof som tog många många liv.

Att drevet har varit närvarande av och till i tsunamibevakningen, förändrar absolut ingenting i sak. Att kommissionens arbete har dragit ut på tiden och blivit tjatigt är inte kommissionens fel, utan beror på just det den nu kritiserar - en katastrofal hantering inte bara av tsunamin utan även ett ibland nästan aktivt försvårande av kommissionens arbete i första vändan.
Vi vet nu att det inte bara var dåligt, det var ännu sämre. Och det ljögs friskt. Det kan kännas som att det förändrar lite, som om vi egentligen redan visste allt det här. Men förut hade vi bara känslan, aningen. Nu har vi flera av missarna och problemen på pränt och vi har förslag som ska motverka en repris av eländet. Det är en bra sak.

Inga kommentarer: