tisdag 19 juni 2007

Snålhet och vishet

Av någon anledning har inte Sven Otto Littorins kvalitetsmässigt tvivelaktiga MBA-examen (avslöjad av Friktion) fått alls sådana skandalproportioner i media (DN, SvD) som underlåtenhet att betala tv-licensen medför.
Det tycker jag är mycket underligt. Den enda rimliga förklaring jag kan komma på är att Littorin är brett uppskattad och att få (journalister) har ett horn i sidan till honom och därmed inte låter nyheten växa till skandal.
Det är väl i och för sig förståeligt. Littorin verkar vettig och har hittills varit kompetent på sin post. Även som partisekreterare gjorde han ett bra jobb. (Inte sällan saknar jag Littorin när Schlingmann är ute och far i medierna)
Just därför känns det närmast sorgligt att killen inte kunnat lita på sin egen kompetens utan fallit för frestelsen att få den nedtecknad på ett diplom av tvivelaktigt värde.
Samtidigt är inte detta anledning nog att inte bita ifrån. Även om Littorin var så godtrogen att det föreföll honom rimligt att få en MBA baserad på "erfarenheter" och en skriftlig insats då borde han idag veta - och pudla - bättre. Det här är faktiskt en enorm plump i ministerns CV och den misspryder fortfarande sin plats där på regeringens websida.

Det säger något om Sverige att vi får folkstorm och storskandal om obetalda tv-avgifter, men bara skadeglatt småfniss över ministrar som köper examina. Någon sorts akademikerhat ligger och pyr i folklagren - trots att vi numera producerar akademiker på löpande band. Eller ja. Egentligen går det där hand i hand. I samma stund som socialdemokratin bestämde sig för att omfamna akademierna bestämde de ockå att alla skulle komma in på dem och klara sig igenom dem - om än med internationellt sett låg kunskapsnivå.

"Ett tvärsnitt av befolkningen" är den socialdemokratiska regeringsvisionen - ofta personifierad i ministrar som knappt gått ut gymnasiet. Och trots att nuvarande regering sagt sig vilja framhålla och lyfta kunskapsnivån inser inte Reinfeldt hur pinsam den här historien är och att det minsta de kunde göra vore att plocka bort Littorins MBA ur hans CV.
Just do it! Det är ändå ingen som tror att han är en bra arbetsmarknadsminister på grund av den meriten.

P.S. Skriver även om det här i morgondagens SN.

2 kommentarer:

Martin Karlsson sa...

Äntligen någon som fattar. Tack för en fin bloggpost. Dock tycker jag någon borde kräva hans avgång.

Sanna Rayman sa...

Tackar. Kändes som att det behövde sägas..
Ja, alltså jag tror faktiskt att lamheten mer eller mindre beror på att Littorin är en himla trevlig och duktig kille. Har själv "träffat" honom en gång vid en mindre pressträff och han verkar helt enkelt jäkligt bra och kompetent - trots sin larviga MBA. Det är väl ungefär därför som de flesta, mig inkluderat, inte kräver avgång. Det vore nämligen synd att plocka honom från en post där han kan göra mer nytta.