onsdag 22 augusti 2007

Skolbibblor i obalans

Dagens text i SN utgår ifrån Kjell Albin Abrahamsons debattartikel i Expressen häromdagen om de båda censurbenägna bibliotekarierna i Hägersten. Deras artikel, som startade hela debatten, finns på sid 33 i den här pdf-versionen av Biblioteksbladet och lär oss att den här debatten dog alldeles för tidigt och vad jag vet helt utan åtgärd från Svensk Biblioteksförening.

Hela historien påminner mig om när en bekant en gång för några år sedan klev in på ett skolbibliotek och undrade om de hade Susanna Popovas ”Elitfeministerna”. Bibliotekarien fick något mörkt i blicken och meddelade kort att den inte fanns.
– Nähä. Tror du att ni får in den, frågade vännen.
– Vi har den inte och jag tänker verkligen inte köpa in den! sa den censurivrande bibliotekarien och marscherade i väg.

Det slående i båda dessa situationer är hur rätt bibliotekarierna tycker att de har. Så rätt att de utan vidare ger sig själva makt att inskränka informationsfriheten.
Helst vill man förstås tro att exemplen ovan hör till undantagen, men dessvärre inte. För några år sedan släppte Timbro en undersökning gjord av Johan Norberg och Björn Wallace, som visade att chansen är ungefär fyra gånger så stor att du lämnar ett svenskt skolbibliotek med en vänsterbok i näven. Vad detta betyder i praktiken är att man omöjliggör för landets unga att bilda sig en egen uppfattning om samhällsfrågor i Sverige och världen.

Inga kommentarer: