tisdag 28 augusti 2007

Stå bi

Dagens ledarämne är såklart förändringarna i biståndspolitiken.

Det finns ett ordspråk som lyder att om du ger en man en fisk har han mat för dagen, men lär du honom att fiska har han mat för alltid. Det är ungefär i denna anda som regeringens nya biståndspolitik, vilken presenterades av biståndsminister Gunilla Carlsson (m) på DN Debatt i går, avser verka. Mindre av passiva småportioner och mer av konstruktiv hjälp med sikte på framtiden. En förändring i denna riktning har varit ett önskemål också från EU, som arbetar för att medlemsländerna ska koncentrera sin hjälp i stället att för att sprida små potter över klotet.
Vad som däremot inte stavas bistånd är EU:s många tullar, vilka ofta försvårar för just biståndsländer på väg uppåt. Här har vi en helt annan biståndsfråga, som regeringen måste ta tag i.


1 kommentar:

Folkomrostning Nu! sa...

SIDA’s standard kommentar ar nu “vi ska nu satsa på aktörssamverkan inom prioriterade områden såsom miljö, demokrati och mänskliga rättigheter.”

SIDA har alltid anvant floskler for att forsoka lata klok nar man beskriver sin fatalt misslyckade verksamhet. Sossarna har alltid fokuserats SIDA hjalp till krigforande kommunist diktaturer. De ar for manga att rakna upp men nagra av sossarna favorit regimer har varit, Nord Vietnam, Kuba, Angola, Mozambique, Nord Korea, Kina, Zimbabwe. Borgar regeringar har inte andrat mycket pa den politiken, dom minskade visst stodet till Kuba men inte mycket mer. Zimbabwe har fatt over 4 miljarder kr, stodet fortsatter nu med 130 miljoner per ar trots att regimen overgatt till total diktatur och anser sej ha rad att fora krig I andra lander. Hur effektiv har hjalpen varit? Nu ar det 80% arbetsloshet, 100.000 % inflation, medel livslangden minskar varje ar. Om man antar att 5 miljoner var utfattiga for 20 ar sedan, sa ar nog dubblet sa manga utfattiga idag. Dessutom sa fanns det jobb till de 5 miljoner fattiga for 20 ar sedan. Knappt nagon har jobb idag pga den socialistiska politiken som har forstatligat det mesta i landet. Som summering maste man konstatera att all u-hjalp till detta och manga andra lander har varit total bortkastad. 4-5 miljarder svenska kronor bortkastade pa sossarnas experiment med hjalpa regimen forvandlas ifran en kapitalistisk kornbod mitt i sodra afrika till en fatalt misslyckad socialistisk planekonomi. SIDA’s babbel, struntprat och fina ordval hjalper inte de miljoner som tvingats pa flykt eller mordats av de krigforande kommunist regimer som sverige bidragit till. Detta ar ett morkt kapitel i svensk historia som maste upphora och utvarderas, och talas om sa skattbetalarna far reda pa vad vi gjort. Sanningarna har fortigits for lange.