lördag 29 september 2007

En självklar våldtäkt utan självklart straff

Dagens text handlar om Stureplansmålet.

" Visst har de våldtagit henne. Att döma av de tre inblandades berättelser i Stureplansmålet framstår det som självklart att det som skett är en våldtäkt – en grov sådan. Att en våldtäkt ägt rum konstaterade även tingsrätten, men denna slutsats fanns inte tillräcklig som grund för fällande dom. Hur går det till? Ett brott är konstaterat och begånget, men ändå går förövarna fria?
Ja, det kan låta som upp- och nedvända världen, men är det vid närmare eftertanke inte. Problematiken i Stureplans målet består i att kvinnan redan tidigare haft dominant sex med våldsinslag med de två männen. Vid förhöret med henne i hov rätten häromdagen antydde hon dock att denna variant av sex inte så mycket var hennes egen läggning, hon ”gjorde det för att göra dem nöjda och för att tillfredsställa dem, aldrig mig”.
Det är sorgligt att höra. En ung kvinna har av en eller annan anledning gått emot sig själv och gjort saker hon inte velat – flera gånger om. Säkerligen mår hon mycket dåligt nu. Sannolikt mådde hon ganska dåligt innan den där kvällen också.
Att många reagerar empatiskt är begripligt. Men samtidigt är det något mycket obehagligt med folksamlingar som ropar efter brottslingens straff. De som har demonstrerat utanför Stockholms tingsrätt gör oss ingen tjänst när de kräver lagar som skulle tillfredsställa deras tillfälliga upprördhet, tvärtom."


Och resten av texten finns som vanligt här.

Inga kommentarer: