onsdag 26 september 2007

Hur gör diktatorer

Dagens text i SN är en krönika om diktatorer, deras beteendemönster och vikten av att inte böja sig för dem . Robert Mugabe har ju fått igenom ett lagförslag som låter honom utse sin egen efterträdare och Hugo Chávez har ordnat fram en alldeles egen tidszon, som inte följer "det imperialistiska USA".

"Medan i stort sett alla demokratier i världen kritiserar Mugabes brutala förtryck förhåller sig Sydafrikas president Thabo Mbeki tyst. Han vet att Sydafrika har tyngd nog att säga ifrån, men gör det inte - sannolikt för att undgå obehagliga anklagelser från Mugabe om att ”gå kolonialisters ärenden”. Men Mugabe har inte bedrivit någon kamp mot kolonialismen på mycket länge. Detta vet de zimbabwiska kvinnorna som förvägrats mensskydd, bönderna som ”städats” bort från sina byar och butiksägarna som beordrats sälja sina varor med förlust.
Allt detta
vet även Mbeki, och han borde sätta ner foten.
Apropå diktatorers beteendemönster. I sitt egna tv-program - som alla medborgare naturligtvis förväntas se - meddelade den venezolanske presidenten Hugo Chávez i fredags att landet från och med i måndags skulle få en egen tidszon som skiljer sig från omvärlden med en halvtimme. Anledningen sades vara att skolbarnen ska slippa stiga upp före solen. Samtliga myndigheter och företag har haft en tuff helg, då de försökt ställa om rikets alla datasystem. Vän av effektivitet frågar sig - hade det inte varit lättare att ändra skolornas lektionstider? Eller för all del - i sann diktatoranda - uppdra solen att vänta lite..."

3 kommentarer:

Jonathan Leman sa...

"Vän av effektivitet frågar sig - hade det inte varit lättare att ändra skolornas lektionstider? Eller för all del - i sann diktatoranda - uppdra solen att vänta lite..."

härligt formulerat, mycket bra text.Jag känner människor som fortfarande säger att Chavez är som en vanlig socialdemokrat. Det är chockerande hur vissa inte känner igen så uppenbara totalitära tendenser.

Anonym sa...

Venezuela har inte bytt någon tid. Det är trist att se hur massmedia i "väst" hela tiden försöker demonisera eller idiotförklara Chavez. De flesta på högerkanten känner till att massmedia har agendor, men spelar glatt med.

Sanna Rayman sa...

Tack Jonathan - och för länk!

Mikael.
Okej, Venezuela ha inte bytt tid, säger du. Varför inte? Menar du att Chavez bara skojade i tv-programmet, eller vad?
Och vad är svenska massmedias agenda i Venezuela, menar du?