fredag 21 september 2007

Äpplen och päron blir fruktsallad i Ekot

Skrev nyss en ledarblogg med anledning av det här obalanserade inslaget i Ekot.

"Det är förstås alltid problematiskt att balansera mellan att hjälpa befolkningar under diktaturens förtryck och samtidigt fördöma och markera mot själva regimens ageranden, vilket Fredrik Reinfeldt påpekade i en kommentar i inslaget, men parallellen som den balanserade reportern drog i slutet av inslaget var verkligen något i hästlängder.

"Sverige drar sitt strå till stacken till koreansk stabilitet med humanitärt bistånd till Nordkorea kring 40 miljoner om året, trots att landet är en av världens värsta diktaturer med tusentals politiska fångar. Men den svenske statsminister Reinfeldt försvarar den humanitära principen - den omvända mot den som gäller i Gaza - att ett folk inte ska straffas för sitt ledarskap."

Men var inte valutgången i Palestina så himla demokratisk, oproblematisk och i sin ordning? Det har ju tjatats en del om det i alla fall. Har jag missat något nu? Är Gaza en diktatur lik Nordkoreas? På vilket sätt är i denna jämförelse rimlig eller relevant i det här sammanhanget?
Äpplen, päron, demokrati, diktatur - what's the difference? I Public Service gör vi fruktsallad av begreppen."

Inga kommentarer: