tisdag 16 oktober 2007

Eftersträvansvärd förändring

Dagens text handlar om konfessionella friskolor och den "nya giv" som Björklund berättade om i går. Till och med Göran Hägglund är visst positiv, men det är väl tveksamt om han verkligen har sitt gäng med sig på den punkten.
Regeringens direktiv är i alla händelser bra. Betydligt bättre än de idéer som sossarna luftat tidigare tidigare om förhandsbedömningar. Att socialdemokraterna känner sig kunniga nog att i förväg döma om vilka skolor som skulle göra rätt och fel förvånar mig förvisso inte, men det vore ett väldigt dumt och trubbigt redskap.

"Helt fri från indoktrinering och pek­pinnar kan nog aldrig någon under­visning att vara. Det är helt enkelt omöjligt – ­ungefär på samma sätt som en totalt objektiv journalistik är omöjlig. Det som en människa skapat bär också spår av just den individen – vare sig det är en nyhetsnotis eller en geografilektion. Det är också därför som själva strävan är så viktig. Strävan att ge alla barn redskapen att själva forma sina religiösa och politiska övertygelser. Denna strävan finns i skollagen och i läroplanen, precis som sig bör.
Det vore korkat att tro att de konfessionella skolorna inte kommer försöka maximera utrymmet för det budskap de anser vara rätt. Men att kalla dem för ”barnfängelser”, som Marita Ulvskog (s) gjort, är bara fräckt. (...) Socialdemokraterna vill införa en ”trovärdighetsbedömning” där man i förväg avgör om en skola kommer att följa läroplanen eller ej. Det låter som en fördomsfull väg att gå. Bättre då att dubbla antalet kontroller och införa skarpare sanktionsmöjligheter, så som regeringen gör nu."

1 kommentar:

Anonym sa...

Tänk vad lätt det var på 70-talet. DÅ var sverige ett näst intill 100%igt kristet land där folk i almänhet sket i religion. Nu ska vi ha ett mångkulturellt Sverige och måste i respekt för muslimerna inskränka de små inslag av kulturell kristendom som ännu fanns kvar. Rotlöshet kommer att bli frukten av denna sanslösa samhällsutväckling!