torsdag 4 oktober 2007

Fri public service. Jäkligt fri.

Ibland är det nästan löjligt hur mycket man stör sig på medier i allmänhet och public service-bolagen i synnerhet. Den här veckan har snart sagt varenda text jag och kollegan skrivit innehållit en eller annan släng åt företrädesvis Ekot, vars rapportering allt mer sällan uppfyller kravet på "balans". Det blev så många kängor att vi bara därför blev tvungna att låta texter stå till morgondagen. Och så nästa dag var Ekot där igen och vi lät återigen en text vänta. Man kan ju inte skälla på Ekot i alla texter på sidan, det blir ju tjatigt.
Fast egentligen borde man ju skälla. Tills de begriper att det inte passerar obemärkt.
"Utförsäljningarna" är förstås det tydligaste exemplet.
Jag undrar hur många brev och påringningar med klagomål SR och SVT fått för sin konsekventa användning av "utförsäljning". Sannolikt en hel del. Häromdagen skärpte Ekot faktiskt till sig och ändrade.
SVT kör däremot på som vanligt.
Fri television. Fri Public Service.
Visst serru.
Fri att skita blankt i objektivitet och opartiskhet.

Utöver de försåtliga ordvalen har vi kategorin "nyheter" som snarare är uppslag för debattartiklar åt oppositionen än väsentliga nyheter.
Skrev nyss en grej på ledarbloggen om en sådan, nämligen helgens nyhet om att Åsa Torstensson "ändrat” Sveriges EU-strategi om alkolås i alla personbilar.

"Ingen utredning, inga hearings - ingenting. Strategin är puts väck!
Torstensson intervjuas och försöker förgäves förklara för reportern att det faktum att förra infrastrukturministern Ulrica Messing (s) skrev ett brev till EU-kommissionen om förslag att alla personbilar ska ha alkolås inte kan betraktas som en ”strategi”, än mindre ett skarpt förslag. Det finns mycket lite att ”ändra”.
Intervjuaren tar visst intryck och byter ordval, men undrar ändå varför den ”svenska linjen” i det här brevet inte lägre drivs.
Nu är Åsa Torstensson inte en politiker som ägnar sig åt härskartekniker och domderande. Därför klappar hon inte reportern på huvudet med informationen att en svensk linje inte med nödvändighet måste vara socialdemokratisk. Inte heller berättar hon spydigt att den nya regeringens uppgift under sin mandatperiod inte är att förverkliga gamla s-ministrars önskningar nedtecknade i brev och post-it-lappar
(...)
Vi skulle kunna diskutera vilken ände som är bäst att börja i. Vilken idé som är skarpast och har störst chans att bli verklighet. Om inte andra droger är ett större trafikproblem i vilket fall som helst. Om det är bättre att – som Ulrica Messing ville – införa alkolås överallt bara i Sverige, eller – som Åsa Torstensson vill – fokusera på EU-lagstiftning gällande främst tung trafik.
Men varför göra det, när det är så mycket enklare att – som granskare – utgå ifrån att Messings brev var den enda vägen?"

Inga kommentarer: