lördag 13 oktober 2007

Markeringar och demonstrationer

Som sagt nedan. Jag är i Den Haag. I går var jag på ICJ (dvs FN:s International Court of Justice) i det mycket stiliga Fredspalatset. Utanför stod ett antal burmeser och demonsterade mot juntan och krävde Aung San Suu Kyis frigivning. De var inte många.
Livslängden på folks engagemang är inte långt. Häromveckan "var vi alla burmeser", rödklädda eller ej. Nu är det glesare mellan de röda tröjorna. Många ifrågasatte poängen med att bära rött och markera för Burma. Jag kan förstå tanken - det gör ingen konkret nytta att kränga på sig en röd tröja. Samtidigt. Det är en markering som syns och det är framför allt ett ställningstagande för en sak och emot en annan. Den dikotomin känns betydligt svagare i fallet ungdomsvåld. För den här helgen samlas folk i stället i tusentals för att "kraftfullt markera" att de inte gillar när 16-åringar tar livet av varandra.
Som om det funnes en hejaklack för detta beteende.
Å andra sidan. Det finns värre varianter av demonstrationer. Exempelvis de där du tvingas markera med kraft emot dig själv och allt du önskar dig...

Inga kommentarer: