tisdag 9 oktober 2007

(S)chizofrent

"Jag var en bra sosse", sa Mona Sahlin efter debatten. Tja. Det är svårt att säga så länge man är oklar över vad det är att vara sosse. I i stora stycken vet Sahlin inte det än. Detta är också huvudanledningen till att hon inte kammade hem segern i debatten - trots att hon segertippats i förväg.
Där som det synts tydligast att socialdemokraterna vill förändra sin politik är skol- och utbildningsområdet. De har backat och ångrat i flera debattartiklar och det har också höjts en hel del röster med krav på förändring
Och trots att de kraftsamlar och efter djupa andetag säger allt som de vet att de borde säga, så verkar det svårt. Det sitter "långt inne". I helgen berättade Ekot att ett s-förslag om ny skolpolitik fått intern kritik. Socialdemokraterna har nämligen adopterat uttrycket "ordning och reda" i sitt nya förslag. Detta gillar inte Socialdemokratiska studentförbundets ordförande Kajsa Borgnäs. Hon tycker att det vore bättre att prata om "lugn och ro" i stället.

– När man pratar om ordning och reda handlar det mycket om att finns vissa störande element i klassrummet som man antingen ska flytta på eller som man kan peka på så att de sitter still. Där finns en auktoritetslösning. Pratar man i stället om lugn och ro, då är det mycket mer en resursfråga, man flyttar perspektivet.


Som om lugn och ro inte förutsätter lite ordning och reda.
Det måste vara så oerhört jobbigt att vara sån där. Ängslig hela tiden. Noga med att "flytta perspektivet". Inte peka - det är fult att peka! INTE vara AUKTORITÄR. Någonsin.

Socialdemokratin kommer aldrig kunna förändra sin skolpolitik så länge man har det här draget av schizofreni. Man är ett arbetarparti rädd för arbetarjobb, man vill ha tyst i skolan men aldrig hyscha åt någon, kanske ge lite betyg, men inte peka.
Som sagt. Socialdemokratin kommer aldrig kunna förändra sin skolpolitik så länge man har det här draget av schizofreni.

Nå. Citat nedanför, hela ledaren här.

När Göran Persson förstamajtalade 2006 raljerade han över alliansförslaget om avdrag för hushållsnära tjänster. Usch, tyckte Persson. Vi ska ha fina, högutbildade, välbetalda jobb!
Sahlin var inne på samma spår när hon i SVT i söndags frågade Reinfeldt:
– Hur gynnas Sveriges konkurrenskraft av hushållsnära tjänster? Av att färre går på högskolan?
Att hon inte begriper detta är hisnande. Att hon dessutom ser ner på tjänsteyrken hisnar än mer. S-politiken levererade en rejäl akademikerarbetslöshet och en kunskapsnivå efter grundskola och gymnasium som lämnar nyblivna högskolestudenter dåligt rustade inför studierna. Det finns anledning att tala om en utbildningsinflation.
Mer av samma dåliga medicin ryms i socialdemokraternas skuggbudget. Här föreslås 4500 nya högskoleplatser och samtidigt en ”motkur” – 20 000 platser i en ”kvalificerad arbetsmarknadsutbildning” – som öppnas även för akademiker.
Alltså. Vi ska massutbilda akademiker som efter examen belönas med en Ams-åtgärd? Det är en underlig politik att först skapa och sedan lösa sina egna problem.

Inga kommentarer: