onsdag 10 oktober 2007

Skäggen till vänster

Gårdagens utspel av Peter Eriksson orsakade såklart reaktioner från både Lars Ohly och andra.
Mina funderingar kring saken i dagens SN bär rubriken Miljöskägg vill inte bli tagna för rödskägg.
Det ska erkännas att rubben litegrann har ambitionen att jäklas med Eriksson, som ju varit så trött på att mediebilden av en mp-ist är en skäggig miljökofta med fjällrävenrygga som lägger underliga motioner och pratar om dem väldigt länge när tv filmar. Därav uppfinningen "påverkanstorg" vid mp-kongresser.
Därav, tänker jag, också behovet att peka ut någon som är "skummare" än miljöpartiet - alltså vänstern.

"Helt nytt är det inte med syskongrälen på vänstersidan. För inte alltför länge sedan satt Eriksson och vänsterledaren Lars Ohly i P1 och prickade varandra med mer eller mindre vassa nålstick. Behovet av att markera olikheterna är för närvarande större än viljan att hitta samhörighet.
Därför drämmer Eriksson till lite extra när han intervjuades i Svenska Dagbladet i går. Han kallar v bakåtsträvande och gammalmodigt. Han förundras över Ohlys långvariga ovana att kalla sig kommunist och tillägger att han verkligen fann det konstigt när han hörde att Ohly grät (inte av glädje får man anta) när muren föll i Berlin.
Det är definitivt konstigt, det har han rätt i Eriksson. Konstigare än både skägg och Fjällrävenmode. Ur den synvinkeln är miljöpartiet onekligen det ”normalare” alternativet på vänsterkanten.
Således lanserar Peter Eriksson idén om en vänsterkoalition mellan enbart mp och s. Han har den senaste tidens opinionsmätningar i ryggen - i dessa har vänsterpartiet tagit stryk och socialdemokratin varit stark nog att kunna välja enbart en samarbetspartner. Miljöpartiet lär ligga bättre till, men därmed är det inte klappat och klart.
Det är långt kvar till valet 2010 och inte helt ofarligt att sätta igång gräl inom vänsterblocket. Eller också är det ett ordentligt bråk som krävs för att väljarna ska ”haja ­läget”. För närvarande finns i stort sett inga andra stabila och trovärdiga regeringsalternativ än det som redan regerar."

3 kommentarer:

Anonym sa...

Dags för den socialistiska blocket att ta fram en omvänd Odel....
En som skall sätta pris och köpa upp alla företag i Sverige som inte ägs nu av oss gemensamt.
Allt som är börsnoterat, skall de statliga och av oss gemensamt ägda bolagen ta över i sitt ägo genom att nu tvinga de privata institutionerna att sälja !
Låt oss äga allt tillsammans för frihetens och demokratins skull, kom igen vänsterpartiet !
Det är ju ändå vi folket som arbetar fram vinsterna, ta sedan bort all bonus system, och höj arbetslöshets ersättningen !

Markus "LAKE" Berglund sa...

Du läste väl vad jag skrev på min blogg om deras senaste gemensamma framträdande i radions P1 Morgon?

http://lakonism.blogspot.com/2007/09/och-samarbetet-funkar.html

Ökenvandring sa...

Miljöskägg vill inte bli tagna för rödskägg, hahaha! Ibland är det nästan som om man tycker lite synd om vänsterpartisterna, trots en helknasig politik. Let's face it; på en höger-vänsterskala återfinns alla andra småpartier mellan moderaterna och sossarna och har spelrum där emellan - vpk har inget spelrum (förutom den mot avbytarbänken) och får således ta sådan här "skit" och vara nöjda med det.