torsdag 18 oktober 2007

Uppryckning i riksdagen

I dagens ledare noterar jag - liksom många andra - att regeringen gaskat upp sig rejält. I partiledardebatten i går skämdes alliansledarna inte för sig och det var skönt att se och höra. Mona Sahlin var också på betydligt bättre debatthumör än i tv-debatte n, som jag skrev om skrev om häromveckan. På det hela taget riktigt kul att lyssna på.
Förlorare fanns det två - Lars Ohly och Göran Hägglund - och det har väl sin naturliga förklaring i opinionssiffrorna. Om man ska våga sig på en gissning tror jag nog ändå att nästa partiledaravgång vi får se här i landet kommer att äga rum på vänsterkanten. Vänsterpartiet har inte haft någon tillgång i Ohly på mycket länge.
Nåväl. Citat ur min text nedan, hela ledaren här.

Det är tydligt att någon sagt åt Sahlin att inte inkludera sig själv i det tilltänkta väljarunderlaget. Alltså kallar hon sig konsekvent för ”rik”. Helst inkluderar hon förstås moderatledaren Reinfeldt i gemenskapen. När Sahlin talar om hushållsnära tjänster påpekar hon således att ”du och jag” behöver ingen hjälp (...) Som om trovärdigheten för väljarna sitter i att ”den rike” rakryggat väljer bort hjälp.
I själva verket sitter förstås trovärdigheten i politikens resultat, och det är ur denna som alliansföreträdarna hämtar sin nyvunna kaxighet. Med sjunkande arbetslöshetssiffror och ett stigande nyföretagande är det enkelt för näringsminister Maud Olofsson (c) att avfärda Lars Ohly (v) när han drar upp det skrotade lagförslaget om så kallad rätt till heltid:
– Sanningen är att jag tror inte på planekonomi.
(...)
– Djävulen finns i detaljerna! sa Mona Sahlin om regeringens jobbpolitik, som hon kallade orättvis. Därefter uppehöll hon sig ironiskt nog en längre stund vid åtgärder och a-kassa... Maud Olofsson påpekade senare att den lilla detaljen ”plikt” ju faktiskt är också en socialdemokratisk insikt numera – åtminstone i deras rådslagsmaterial.
Det stämmer och detta är oppositionens problem. Man hänger kvar i retoriska gester, i stället för att utveckla viktiga insikter. Förhoppningsvis låter Sahlin detaljen från rådslaget blomma ut mer.
Men fan tro’t.

Inga kommentarer: