fredag 16 november 2007

Mera Sabuni, mera!

Skriver idag om handlingsplanen för att minska mäns våld mot kvinnor, med fokus på den del som handlar om hedersvåld och hedersförtryck.

Jag har en i grunden positiv inställning till Nyamko Sabuni i de här frågorna. Hon fattar baletten. Men någonting har inte gått som det ska sedan hon klev in i sin ministerroll. Jag hade väntat mig betydligt mer beslutsamhet och snabbhet från henne och undrar vad det är för hinder hon möter därinne på departementet.
Det handlar förstås inte om mängden spenderade slantar - en kritik som rätteligen vederlagts förut. Det finns gott om åtgärder att göra i hedersfrågan som inte behöver inte kosta särskilt mycket alls. En del av dem närmar vi oss dock i och med gårdagens handlingsplan.

"En del av satsningarna är högst välkomna. Exempelvis ska förekomsten av tvångsäktenskap ska utredas och åtgärder, bland annat en kriminalisering, föreslås.
Annat känns mindre piggt. Utbildningssatsningar för anställda inom skola, polis och socialtjänst ska dras igång. (...) I dessa dagar är det väl inte längre någon som inte känner till hedersproblematiken och dess mekanismer. Ändå fortsätter utbildandet. Förmodligen för att man inte vet hur man ska göra det där andra, sätta stopp.
Det är heller inte utan att man börjar undra hur många år av utbildning det ska krävas innan de utbildade ska börja praktisera sina kunskaper. Frågan inställer sig om utbildning inte räcker. Behövs det tydligare pekpinnar ute i de berörda organisationerna? Handlingsplaner, riktlinjer eller till och med regler?
I många fall finns det förstås rent lagliga och byråkratiska hinder som behöver undanröjas. En åtgärd på pluskontot är därför att regeringen tillsätter en utredning som ska se över möjligheten att låta kvinnojourer och socialtjänst ge hjälp och stöd till hedersutsatta under 18 år, utan att först inhämta föräldrarnas medgivande. Det är bra. Men det är en utredning som borde satts igång i samma stund som Sabuni äntrade departementet."


Hela texten här.

Har tidigare skrivit en mindre följetong bloggposter om hedersförtryck här på bloggen. Den hittar du här

1 kommentar:

Anonym sa...

Problemet med Sverige är att vi har för mycket gubbar och kärringar i riksdagen som är för "politiskt korrekta"
Vi borde ha äkta demokrati istället för den här konstiga modellen man byggt upp, viktiga frågor som EU unionsfördraget får folket inte rösta om t.ex. Massinvandringen har vi inte heller fått rösta om.
Den kostar över 100 miljarder kr om året och ingen verkar bry sig!?!? Folk som aldrig jobbat för Sverige ska ha del av hela vår välfärd som våra förfäder byggt upp? Inte konstigt att vi har världens högsta skatter...