torsdag 1 november 2007

Mission accomplished

Jaha. Det här var ju raskt marscherat.
Dagens text handlar om Schenström och det är ju förstås så att affären skötts dåligt av Reinfeldt.
Samtidigt. Visst blir man till slut rätt trött på alla råd och tips som kommentatorer, analytiker, ledarskribenter och bloggare så frikostigt delar med sig av? (yep, är alltså även trött på mig själv..)
"Så här, så här och så här skulle Reinfeldt ha gjort...."
OK, förvisso borde han gjort ett och annat annorlunda, men jag betvivlar egentligen att han hade lyckats få till någon avgörande skillnad mot hur det nu utvecklat sig.
Ett drev med en mission lyckas liksom alltid med vad det nu föresatt sig. Det fanns aldrig särskilt många alternativ för Reinfeldt och Schenström i det här.

Även då vägrade s-regeringen lämna ut information om dåvarande statssekreterare Lars Danielsson varit på jobbet eller ej, med samma förklaring. Trots graverande uppgifter om Schenströms berusningsgrad gör Reinfeldt en Persson och skyddar lojalt en uppskattad medarbetare.
Det må vara beundransvärt rent mänskligt, men positionen statsminister kräver starkare ledarskap än så. Om Schenström hade jouren är hennes agerande ytterst olämpligt.
I går kväll meddelades att Schenström tar time-out från sitt jobb, men det förändrar egentligen ingenting i sak.
Dock. Det är inte affärer lika som bär, vilket görs gällande i flera medier. (...) I det ena fallet inträffade en katastrof och Danielsson underlät att agera. I det andra ­inträffade just ingenting. Det vi debatterar är huruvida Schenström hade agerat bra nog om någonting hänt.
(...) Affären, om än liten, sätter krishanteringsutredningen i aktuell dager. Den avgörande detaljen i utredningens förslag var att den enhet som tänks ha hand om krislägen ska kunna dra igång åtgärder – utan att vänta på specifikt tillstånd från statsministern eller hans närmaste medarbetare. En nog så viktig detalj.

Inga kommentarer: