måndag 5 november 2007

Svart, vitt, blått, rött

- Det du säger är att det är för högt skattetryck. Vad säger du om det Sven-Erik Österberg?

P1 Morgons programledare Katarina Pietrzak sammanfattar på ett nyanserat sätt en längre utläggning från moderaternas Catharina Elmsäter-Svärd om problemet med att vart femte hushåll i Sverige köper svarta tjänster - vilket också konstaterats gång på gång av Skatteverket.

I SN skriver jag idag om moderaterna och de svarta tjänsterna. Mest blir man bara trött. De pragmatiska nya moderaterna fallerar betänkligt i pragmatism när det gäller att följa lagen och det är förstås illa och pinsamt. Att oppositionen gör stora poänger av saken är naturligt.
Samtidigt är det svårt att inte känna viss irritation. Under de senaste åren har folkpartiet utvärderat och genomlyst moralfrågor i partiet efter dataintrångsskandalen. Nu ska även Schlingmann och moderaterna sparka igång en intern moraldiskussion.
Något sådant har socialdemokraterna aldrig nedlåtit sig till. Vare sig när s-toppar gör lägenhetsklipp på en bostadspolitik de aktivt motarbetar eller när de låter skattebetalarna stå för allt ifrån parkeringsböter till kräftskivor.

Nåja. Citat ur ledaren nedan, hela texten här.

"Samtidigt har moderaternas ordförande i Södermanland, Iha Frykman, rätt när hon framhåller vikten av att kompetens ändå bör komma före tv-licensbakgrund. Å andra sidan är en aldrig så hög kompetens meningslös om man tvingas avgå...
Händelsen speglar dock det svenska skatteklimatet. För ungefär ett år sedan konstaterade Skatteverket i en studie att det svenska svartarbetandet låg i topp i Europa. I våras konstaterade riksbanksekonomerna Gabriela Guibourg och Björn Segendorf att den svarta ekonomin fördubblats i Sverige mellan 1990 och 2004.
Just fallet Nicola Clase, med svartbetalt bygg- och renoveringsjobb, är särskilt belysande. Att få tag i "vita" hantverkare utan mycket långsiktig planering kan vara knepigt. För svarta pengar är det däremot lätt att få den hjälp man behöver. Detsamma har gällt städbranschen. Här är regeringens arbete med att lyfta de hushållsnära branscherna ett sätt att förvandla svart till vitt. Mer av den varan behövs.
Högt skattetryck korrelerar med låg skattemoral och hög andel svartjobbande. Även i länder som Danmark, Belgien och Luxemburg är svartarbetet stort och skatterna höga. Politiken måste se till att betalningsviljan inte gröps ur fullständigt. Det är en förutsättning för en fungerande välfärdsstat. Ett sätt är att hålla skattenivåerna rimliga för medborgarna. Ett annat är att lagstiftarna håller sig till lagen."

2 kommentarer:

Magnus sa...

Ska man vara noggrann, och det ska man väl, så var nog socialdemokraterna först ut på banan med en partiintern etikkommission. Det arbetet leddes av riksdagsledamoten Arne Kjörnsberg och pågick något år på 90-talet.

denna länk kan man bland annat läsa följande:
"Redan på 1990-talet slog nämligen en s-märkt etikgrupp som leddes av riksdagsmannen Arne Kjörnsberg fast att ”som förtroendevald socialdemokrat ogillar du fusk och fiffel”"

Så nedlåtit sig har man.

Sanna Rayman sa...

Okej, den hade jag missat, tack för tipset.
Men, sedan 90-talet har det ju hänt en del. Och för socialdemokraternas del handlar det lika ofta om händelser som inte är rent olagliga, dock tveksamt moraliska. Som tex bostadsklipp och parkeringsböter vilka förstås kan sägas vara misstag, men blir iögonfallande sådana när de är uppemot 80-90 stycken som skattebetalarna får stå för...