fredag 30 november 2007

Veckans skriverier

Veckan har gått fort och inte hinner man blogga som man ska.
I dagarna två har jag ägnat mig åt lokala skriverier, närmare bestämt ett par ledare om Sörmlands landsting, ett landsting med sanslöst dålig stämning, där ledamöterna rentav kallar varandra löss. Och så underskott på det.

Utöver benandet i landstingspolitikernas eskapader och påhopp har Göran Johansson fått en text.

"Det är, kort sagt, ologiskt att dra alla som tagit sig till Sverige med hjälp av människosmugglare över en kam och vägra dem den individuella prövning av sitt skyddsbehov som de har rätt till.
Flyktingar flyttar inte. Då hade de kallats flyttingar. En flykting flyr och gör så på de sätt som står till buds.
Inledningsvis ville inte partiledaren Mona Sahlin kommentera utspelet alls. När hon väl började prata var det med mycket vaga ord. Det tyder på att utspelet kan ha varit regisserat uppifrån, ett test för att se hur lätt man skulle kunna snacka tillbaka de väljare som flytt från (s) till Sverigedemokraterna. Att döma av kommentarsfälten i alla större tidningars rapportering av nyheten är det mycket lätt. För många sd-sympatisörer räcker det uppenbarligen långt om en politiker bara hytter lite med näven och ryar orden ”Utvisa alla..!”.
Samtidigt som man tar avstånd från det grovhuggna och sensationslystna i Johanssons inlägg är det faktiskt viktigt att ta både honom och kollegan Reepalu (s) i Malmö på allvar. De må uttrycka sig grovt, men deras frustration bör inte avfärdas, framför allt eftersom detta är kommunpolitiker med erfarenhet av vad som inte fungerar. Och det är mycket som inte fungerar. Det gagnar vare sig Sverige eller dem som kommer hit."


Nog känns det där utspelet som en testballong och även om Mona Sahlin nu fått ytterligare två män att hålla i öronen, så känns fortsättningen given.
Än så länge finns ingen rådslagsgrupp med tydlig integrationsprofil och Sahlin har sina tuffaste kritiker bland de kritiska, sd-benägna, s-väljarna, som behöver hållas kvar i båten.
Då är det bästa trixet att först ta avstånd - som hon redan gjort - men sedan inrätta en rådslags-/arbets-/diskussionsgrupp, till vilken vilken herrar Johansson och Reepalu generöst får en inbjudan från den lyssnande partiledaren - jämte några andra deltagare med lite mindre bångstyrig profil.
Jäpp. Den nya s-ledaren ska vara hörsam, ödmjuk och mindre Göran Persson.
Men den forne gurun Masoud Kamali lär inte bjudas in. Då e're ju ingen, som det uttryckts, "andra linje"...

Inga kommentarer: