lördag 8 december 2007

Bodströms konstiga syn på myndighetschefer

Dagens ledare handlar om rikspolischefens inte så överraskande avgång och om Thomas Bodströms bedömningar och slutsatser samt varför man inte ska lyssna särskilt intresserat på dem.

"Förre justitieministern Thomas Bodström (s) – som tillsatte Strömberg 2004 – hävdade i går att ”ett ofattbart svagt ledarskap” från justitieminister Beatrice Ask (m) ligger bakom den uppkomna situationen. Enligt Bodström är problemen inom polisorganisationen nämligen naturliga.
Han menar att ”den hårda stämningen mellan cheferna finns alltid” och därför måste en justitieminister ha ”kontinuerliga möten med rikspolisstyrelsen, facket och rikskriminalpolisen för att undvika att diskussionerna blir konflikter”.
Beskrivningen är ganska häpnadsväckande. Ska polismyndigheten vara sandlådebråk där pappa eller mamma justitieminister tidvis måste rycka in? Det må vara en okej ordning för en klåfingrig s-minister med smak för att detaljstyre, men bör inte vara det för en borgerlig justitieminister.
Under året har regeringen genomfört en rejäl satsning om 1,5 miljarder på rättsväsendet. Merparten av pengarna har gått till polisen, bland annat med målet att öka antalet poliser samt antalet uppklarade brott.Men pengarna som har satts in har märkts dåligt. Sannolikt är regeringen inte särskilt nöjd med hur Strömberg förvaltat de satsningar som gjorts.
Hårt draget är polisen fortfarande två saker för befolkningen - något man aktar sig för när man är ute och kör bil eller någon man ringer för att få en blankett att skicka försäkringsbolaget när man blivit bestulen. För en regering som har lag och ordning som en av sina paradgrenar är detta inte acceptabelt."

Inga kommentarer: