lördag 1 december 2007

Bokbråk

Skriver idag en liten sak om det senaste författargrälet.

"Författare lever tätt inpå fiktionen. Så tätt att en del ibland äger en särskild förmåga att veckla in fantasin i verkligheten. I den meningen blir det en smula ironiskt när Jan Guillou avfärdar Unni Drougges anklagelser som rena fantasier. Till och med Jans mor har, i samband med hans mer självbiografiska alster, påpekat att han alltid hade en väldigt livlig fantasi.
Debattredaktörerna på dags- och kvällstidningar vet förstås detta. Ändå blir författargräl ofta stort uppslagna i media, lika stort som när dokusåpastjärnor och andra tv-kändisar rasar mot varandra – trots att bokmediet inte riktigt kan sägas ha samma publika genomslagskraft som televisionen har. Om tidningarna skrev lika mycket om alla boksläpp som sker som de gör om varje Idol-avsnitt hade vi nog haft lite andra siffror på bokkonsumtionen.
De flesta tidningar har tydliga regler för exempelvis insändarsidor när det gäller påhopp och anklagelser av personlig karaktär. Personliga vendettor och grannfejder går helt enkelt bort. Det kan kännas orättvist för den som vill sätta strålkastarljuset på en stor oförrätt, men är med lite perspektiv det enda rätta och ansvarsfulla.
Det som ändå gör att en författardebatt blir oemotståndlig för redaktörerna är att här får man kändisar som bråkar, och dessutom gör det med betydligt större verbal elegans än gängse dokusåpaprofil brukar göra. Det gör dock inte de offentliga personliga vendettorna mindre osmakliga om man betänker att risken att någon eller alla inblandade handskas lite lättvindigt med sanningen."

Inga kommentarer: