lördag 29 december 2007

Dagens akuta problem - jag behöver säsongens hetaste jeans

Ett sms-lån hade jag aldrig i livet tagit. Villkoren är åt helvete och upplägget precis så där lätt och smidigt att man anar oråd. Så, särskilt positiv till fenomenet kan jag inte säga att jag är.
Men, de senaste dagarnas rapportering om ungdomar som blir skuldsatta på grund av dessa lån irriterar mig. Anledningen till att media för närvarande fokuserar på sms-lånen lite extra är att Konsumentverket och Kronofogden nyligen kommit med en rapport som kartlägger unga skuldsatta.
Redan i utskicken från de två rapporterande myndigheterna bestäms nyhetens fokus, i inledningen till sitt pressmeddelande skriver Konsumentverket att

"Var fjärde ungdom mellan 18-25 år som tagit sms-lån har redan obetalda skulder för indrivning. Det visar en undersökning som Konsumentverket och Kronofogden presenterar i dag. 29 procent av ungdomarna uppger att lånen går till att betala hyra och andra löpande räkningar."

Och så ser det förstås ut i den undersökning som gjorts. Men lite längre ner i pressisen berättas det att de allra flesta av kidsen - 37 procent - tar lån för att inhandla "kläder, elektronik eller andra prylar".
Majoriteten av de tonårspuckon som tar sms-lån gör det alltså för att skaffa nya i-poden eller ett par Acnejeans. Den uppgiften har vad jag kunnat se inte förekommit i någon av de artiklar jag hittat. Tvärtom. I SvD skriver man i stället att:

"Sms-lånen används sällan till roligheter, utan för att lösa akuta problem. Förutom att var tredje låntagare använder pengarna för att betala hyran eller löpande räkningar, använder nästan var femte nya lån för att betala av tidigare lån."

Tiden mellan 18 och 25 är ingen fet period moneywise. Det är jobbigt att vara student och svårt att få studiemedlen att räcka till och allt det där. Men tar man ett riktigt skitlån för att köpa kläder och prylar, ja då är man sannolikt i behov av en svidande läxa i form av en prick hos fogden.
Jag känner mängder av människor som lever på studiemedel och har hyror över femtusen, men som ändå klarar kakan med lite extrajobb och knapert leverne. De tycker förstås att det suger, men de smsalåna-smsalånar ändå inte.

Sett till statistiken pekar faktiskt den här rapporten främst (37 procent) på att många unga inte fattar pengars värde och inte klarar av att ansvara för sin egen ekonomi.
DET problemet hade behövt belysas lite. Men nej. Nyheten presenteras enkom med vinkeln på de unga offer som inte kan betala hyran. Och lösningen är förstås att sätta upp ett par skyddande staket runt individen.
Livslärdomar betackar vi oss. Vem behöver sådana när man lika gärna kan klä världen i bubbelplast?

Inga kommentarer: