onsdag 19 december 2007

Eine Klein i nattmössan

Under den julpyssliga rubriken Klipp och klistra med Klein skriver jag idag om måndagens Kleinska chockafton med Johan Norberg och Boris Benulic. Den som missade tillställningen kan lyckligt nog höra klokskaperna ändå, Timbro har lagt ut ljudfilerna här och här

"I boken gör Klein bland annat gällande att det mesta som är liberalt är neokonservativt och allt som har med nobelpristagaren Milton Friedman att göra är detsamma. Att ha med Friedman att göra är inte svårt. Man kan ha gått på samma universitet som han, eller så kan man helt enkelt kallas ”Friedmanite” in i märgen. Av Klein. I boken.
Alla dessa ismer och Friedmaniter gillar att kriga, skada och skrämma folk, menar Klein. Det är nämligen bara när människor är rädda och chockade som de vill ha ekonomisk och politisk frihet. Då passar staten och företagen på att liberalisera.
För att få ihop en så grandios teori måste Klein förstås skarva med sanning och fakta. Chockdoktrinen är ett avancerat pusselspel som klipper och klistrar ihop citat och skeenden för att de ska passa tesen. Strunt samma om kronologin fallerar på ett par år. Strunt samma om citatet är förvanskat till att betyda sin raka motsats.

– Kanske gör hon det inte medvetet, funderade Norberg och övervägde möjligheten att Kleins tolv researchers bara gett henne lösa citat att jobba med.
Man kan ju alltid hoppas, men Boris Benulic är nog närmre sanningen.
– Konspirationsteorier har, menade Benulic, blivit en helt legitim förklaringsmodell. Därför blir böcker som Da Vinci-koden storsäljare. Marknaden vill ha förvirrade fantasier och berättelser om konspirationen. Vi har inte längre en tänkande vänster."

1 kommentar:

Billy McCormac sa...

Vi har nu lagt upp Johans bilder: http://www.timbro.se/pdf/Johan-Norberg-Recension-av-Klein-071217.pdf

Bästa hälsningar,
Billy McCormac