onsdag 12 december 2007

Se det var en tom tunna! Och skramlar duktigt gör den också.

Typiskt. Alltid när jag skriver här på bloggen att jag inte ska blogga så följer jag upp med att göra just det. Tänkte bara i all hast påpeka att det finns decennier som varit betydligt mer märkta av stagnation vad gäller jämställdhetsarbetet än det 50-tal som Sahlin & Borgström indignerat hojtar om. På 50-talet var det snarast full fart framåt på detta område.
90-talet däremot, ni vet då när Mona Sahlin var jämställdhetsminister, då hände det skvatt och intet. Skriver om detta imorgon.

Och just ja.
Dagens text handlar om svenska ungdomar och vad de säger och gör i klimatfrågan

"Svenska ungdomar säger alltså att miljö- och klimathotet är störst, men vill inget göra. De säger att de vill ha information om sopsortering, men har inte läst den som finns.
Vad är detta? En hel generation av "nånannanister" står för dörren. Engagerade och miljöintresserade ungdomar är inte sällan delar av ett ganska ilsket kollektiv, som när en rejäl misstro till allt vad makt heter.
Samtidigt verkar en hel generation unga ha slagit sig till ro i en håglös pessimism. Man tycker, argt, att FN, regeringar, EU och andra storheter ska lösa problemen, men man när inget som helst hopp om att så skall ske. Och där stannar det. Vid en apatisk, men politiskt korrekt ilska.
Det är svårt att sätta fingret på vad man ska kalla detta, men det är oroväckande. Och oron gäller långt ifrån bara miljön."


Hela texten här.

1 kommentar:

Anonym sa...

Bra ord det där. Nånannanister. Jag har tänkt på dem som NAP. Nån Annans Problem.(Efter Liftarens guide till Galaxen.

Fenomenet tycks finnas inom alla områden. Biobesökare som inte slänger soporna i tunnan utan bara lämnar dem på golvet eller i stolen och går därifrån. Besökare på Max, MacDonalds, Ikea m.fl. matställen som inte tar brickorna från bordet. I klädaffärer där man låter de provade kläderna hänga (i bästa fall) kvar i provhytterna. Fimpar, godispapper, tomburkar och tomflaskor som bara kastas på gator och torg, i naturen.

Man skulle kunna räkna upp massor med tillfällen där människor, oftast ungdomar, bara går ifrån någonting och lämnar sina sopor efter sig. Oavsett om soporna är en pappersmugg eller av större dignitet. För att Nån Annan ska plocka upp skiten efter dem. Inklusive då nerskitad luft, vatten, skogar; ja hela miljön.