torsdag 13 december 2007

Vill du ha det som på 90-talet, Mona?

Under rubriken "Vill Mona Sahlin ha det som på 90-talet?" funderar jag idag på gårdagens debattutspel från Sahlin och Borgström.
Som det påpekas av Gudmundson på Svd:s ledarblogg så är utspelet helt tomt på eget innehåll, men desto mer fullt med gnäll. Dessutom gnäller Sahlin på ett förträffligt decennium, 50-talet, vilket jag ägnar en del intresse i min text.

"50-talet dyker ofta upp när det ska pratas om vårdnadsbidraget, vilket Borgström och Sahlin naturligtvis gör. Och när detta decennium omtalas är det med samma högstämt varnande tonfall som när man tar det stora landet i väster i sin mun. Varnande, retoriska frågor. Vill du ha det som i USA? Vill du ha det som på 50-talet? Det självklara svaret bör, utan undantag, vara ett rungande och skräckslaget nej till såväl USA som 50-talet.
I själva verket är 50-talet ingen dum årgång alls. På 50-talet hade socialdemokratin ännu inte hunnit påbörja sin nedmontering av arbetslinjen. På 50-talet ökade dessutom jämställdheten med rekordfart. En period då det hände betydligt mindre på jämställdhetsområdet var däremot mitten av 90-­talet. Då var Mona Sahlin jämställdhetsminister och ägnade större delen av sin tid åt att hota sig fram i debatten. Hon krävde lagar mot ”sexualiseringen av det offentliga rummet”. Hon förespråkade en delad föräldraförsäkring, som gick om intet när Göran Persson sågade förslaget redan innan en s-kongress.
Hon hotade även företagen med kvoteringslagstiftning för att få jämnare styrelsesammansättningar. Det har blivit lite av en tradition bland socialdemokratiska jämställdhetsministrar att göra detta någon gång under statsrådskarriären för att sedan lämna frågan åt sitt öde. Detta framhåller Sahlin i sin debattartikel som ett styrkeprov jämfört med regeringens jämställdhets­minister Nyamko Sabuni (fp), som inte ­hotat någon.
Vilket larv. Faktum är, vilket påpekades i tidningen Fokus i januari i år, att hon under sin ministertid inte påbörjade inte så mycket som ett pm om hur en sådan lagstiftning skulle kunna se ut.
Lika tomt på idéer är det nu. Hela debattartikeln ägnas endast åt att bua ut allt regeringen gör – vare sig det är miljonsatsningar i kommunerna eller jämställdhetsbonusar. Inga egna förslag så långt ögat når, trots allt oväsen. När tänker Sahlin förära oss med den informationen? Eller vill hon ha det som på det ordrika men handlingsfattiga 90-talet?"

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vore lite intressant att höra mer om den där magdansen...

Anonym sa...

Hör till förra posten

Sanna Rayman sa...

Tja.. Inte mycket att berätta egentligen. Lärde mig lite magdans av en jordanska och en turkiska en gång. Lade fler kunskaper på detta genom en kurs.
Dansade lite här och var i Lund på ett par sittningar o.d.
Nu kanske du tror att man klär av sig när man dansar magdans, men se då har du fel! Det hade jag aldrig vågat.