onsdag 23 januari 2008

Beatrice & Björn

Skriver idag om gårdagens kaos i Göteborg. Nu jobbas det förstås för fullt, men det inträffade ökar onekligen trycketBeatrice Ask, som mer eller mindre avfärdade idéerna om ett svenskt FBI i november.

"Den svenska polismakten är i allt väsentligt en decentraliserad organisation. I många fall är detta bra och ger en närhet till medborgarna. Men de organiserade kriminella nätverken är en pusselbit som inte passar in – vare sig på den lokala nivån eller på den högre utredningsnivån som i princip följer länsgränserna. Nationellt polisarbete, vilket vore det mest användbara i fråga om organiserad brottslighet, förekommer mer sparsamt.
Alliansregeringen tar kriminalitetens utbredning på allvar. Man har satsat mer på polisen och målet är att det år 2010 ska finnas 2500 fler poliser i landet. Ökad polisnärvaro är viktigt, inte minst mot den mer lokalt baserade brottsligheten. Men mot den andra brottsligheten, den som lamslog Göteborg i går, behövs ännu mer.
Justitieminister Beatrice Ask kan gott ta en ny titt på förslagen om en instans motsvarande ett svenskt FBI. I dem bor nämligen denna avgörande omvärldsanalys. Man ska inte alltid tänka med plånboken."


Hela texten här.
Och javisst ja. Jag bråkar lite med Björn von der Esch i spalten också. Om folkomröstningar och äktenskap, typ.

Inga kommentarer: