måndag 7 januari 2008

Dåliga väljare

Okej. Motvilligt börjar jag inse att helgerna är över och att det är dags att växla upp igen. Konstigt med de här julhelgerna. Till skillnad från sommaren lämnar de en snarare mer sliten än tidigare. Fast mättare.
Nåväl.
Dagens text handlar om det fria vårdvalet och det faktum att vi saknar sociala strukturer i det här landet för att kunna begagna oss av dem, vilket ger en inbyggd tröghet i reformer som syftar till att ge människor fler val och större flexibilitet.

Häromdagen satt jag och två väninnor och fikade. Den ena befinner sig i lyckliga omständigheter och den ­andra är tvärtom 30 + och utan partner. Hon berättade med vånda om en skoj-present hon fått av några tjej­kompisar nyligen en ”så hittar du en man-bok” av typiskt amerikanskt snitt med målmedvetna och konkreta tips.
En singel på jakt skulle enligt boken bland annat skriva små kort med lydelsen ”Nu letar jag efter någon speciell i mitt liv. Kanske känner du någon som vore rätt för mig..?”
Dessa kort skulle därefter delas ut till mer perifera ­bekanta (vänners singelvänner har du förmodligen redan dejtat resonerade författaren..). Exempel på sådana bekanta var ”din tandläkare, din doktor, din frisör” och så ­vidare. Framgångstipset skulle alltså vara att kliva in på närmsta folktandvård eller vårdcentral med budskapet att du ”letar efter någon speciell”.
Tja. Idén är underhållande, men den förefaller inte ­särskilt genomförbar. Allra minst här. Ty tipsen säger något om skillnaden mellan Sverige och andra länder. För inte bara i USA utan i snart sagt hela Europa tipsar folk varandra om familjens duktiga barnläkare eller tandläkare.
Den sortens konversation är än så länge ovanlig i Sverige. Vi går till vårdcentralen. Där har vi förvisso rätt att välja husläkare, men de flesta tar den de får. Trots flera års prat om mer konsumentmakt i vården är det få som använder den de redan har – kanske vet de inte ens vilka möjligheter som faktiskt finns.

Inga kommentarer: