tisdag 29 januari 2008

(s)emantik och mysticism

Allt fler i s-sfären känner obehag inför tjatet om förnyelse och tar därför till semantiska krumbukter för att undkomma ordens betydelser.
Vid ett halvinformellt pressmöte med en luttrad sosse fick jag någon gång höra en närmast mystisk förklaring på vad den socialdemokratiska förnyelsen betydde. Den gick ut på följande:

Vår förnyelse är inte en förnyelse, sådan som "ni" menar. Socialdemokratin har en egen förnyelse, som innebär någonting annat. Politisk förändring i en annan bemärkelse, en vidare mening. En sorts förnyelse som är specifik för socialdemokratin och som en liberal egentligen inte kan begripa.

Samma anda syns i Per Wirténs ledare i Dagens Arena idag. Ordet förnyelse skåpas ut till förmån reformism. "Förnyare" borde bytas mot "förändrare". Exakt vari den milsvida skillnaden ligger får jag aldrig grepp om. Förmodligen är det en såndär mystisk semantisk detalj som inga liberaler förstår.

I alla händelser är inledningen av texten rolig. Alla vi på högerkanten önskar oss tydligen att socialdemokratin ska bli som Bengt Westerberg.
Jo, Per Wirtén. Nog hade jag sett det som ett framsteg.

"Journalister och liberala ledarskribenter är djupt engagerade i socialdemokratins förnyelse. Det är svensk kremlologi. Varje förändring tolkas i förnyelsens oklara sken. Sahlins tal första maj, Nuders fall - förnyelse eller traditionalism? Frågan döljer en dröm om att socialdemokratin ska bli som Bengt Westerberg. Den förnyade socialdemokraten är alltid liberal.
Men för varje vecka, varje månad, varje år blir den här tolkningen av politikens läge skevare. Vad ska man svara när "God morgon, världen" för tusende gången anfaller i panelen?
Hela den diskurs som begreppsparet rullar upp har tappat både relevans och realism. Det finns inga förnyare. Socialdemokratin överlevde den nyliberala branden och globaliseringens första stormiga år. Partiet förändrades - på gott och ont. Det gamla motståndet mot kooperativa daghem och fria skolval är för länge sedan bortsopat. Förnyelse var strid på 1980- och 90-talen. Dags för journalistkåren att uppdatera?"

Inga kommentarer: