tisdag 22 januari 2008

Självbevarelsen före övertygelsen

I dagens huvudledare noterar jag att politiska partier ibland agerar mer med självbevarelsedriften än övertygelsen för ögonen.
Så till exempel när Josefin Brink raljerar över att det är självklart att människor med mer pengar mår bättre och känner sig friare, utan att andas ett ord om att hon tycker att det vore en fin sak om människor faktiskt fick ha det så. I Josefin Brinks värld är det tydligen bara larvigt att önska sig ett sådant scenario.
Eller också värnar hon om att hennes väljarunderlag stannar i status quo. Annars kanske de skulle rösta annorlunda...

På exakt samma sätt kan man läsa vänsterns irritation över alliansens omsorger om utbildningssystemet och att höja kunskapsnivån. I alla fall om man ser till de siffror som Sören Holmberg presenterade häromdagen.

"I valet 2006 vann alliansen. Men i siffror från väljarundersökningar, som professor Sören Holmberg vid Göteborgs universitet presenterade i förra veckan, visar det sig att inte ens hälften av väljarna (46 procent) ­visste att det var en socialdemokratisk regering som styrde i Sverige när de skulle rösta.
Socialdemokraterna är det parti som har flest väljare med låga kunskaper om politiken. Bland de mer kunniga och insatta väljarna röstar däremot majoriteten på folkpartiet och moderaterna. Det är, med andra ord, ingen höjdare för socialdemokratin om allt för många blir kunniga och insatta."


Hela texten här.

Inga kommentarer: