tisdag 8 januari 2008

Urgamla synder och dygder

Har dessutom en kortis idag, apropå Hr Gudmundsons extremt intressanta tips om apforskningens rön nyligen.

Forskare som levt bland aporna har nämligen kunnat observera ett tydligt ekonomiskt system där valutan är lusplockning och allmän pälsrensning. Utför en hanne denna tjänst en stund får han i gengäld en herdestund av honan. Detta i sig kan förstås ses som bara ren omtanke, men det finns även en fluktuerande prisbild med i spelet. I en flock där tillgången på honor är skral stiger priset på kopulation upp till 16 minuter. Finns det gott om honor är däremot frisörsalongen öppen i kortare intervaller – då kostar lite makakkärlek bara runt åtta minuters lusplockning.
Rönen visar onekligen att det äldsta yrket nu med fog kan misstänkas vara ännu äldre. Men det visar även något annat. Apbeteendet innehåller ju faktiskt de viktigaste beståndsdelarna av en marknadsekonomi – spelet mellan tillgång och efterfrågan på befintliga varor."


Avslutningsvis en liten efterlysning. Jag minns att jag läst om andra forskare som studerat apor som man lärde teckenspråk, men jag kan för mitt liv inte komma ihåg när eler var jag läst detta. Om du känner igen nedan scenario och vet, berätta gärna!
Under inlärningsprocessen använde forskarna äppelbitar som för att uppmuntra och berömma. Det visade sig snart att äppelbitarna blev valuta mellan aporna som just köpte lusplockningar av varandra för en äppelbit eller två. För att öka valfriheten något förändrades sedan berömmet från "äppelbit" till "polett som kan stoppas i automat och bli äppelbit".
Det var en poppis förändring. Nu kunde man spara sin polett och ta en fräsch äppelbit vid senare tillfälle. Naturligtvis blev poletten den nya valutan för lusplockning.

In conclusion. Marknadsekonomin är naturlig för oss apor.
Naturlig och gammal som synden. Och vare sig marknadsekonomin eller synden vill vi vara utan.

2 kommentarer:

gudmundson sa...

Läs boken "Kanzi - the ape at the brink of the human mind". Där hittar du allt om apor och teckenspråk. Denna forskning bedrivs av Sue Savage-Rumbaugh, vars sajt du kan googla fram utan problem.

Sanna Rayman sa...

Tackar mjukast! Att googla på apor och äppelbitar var ingen hit.. Av detta lär vi oss att man ska inte googla när man har tandvärk.