onsdag 23 januari 2008

Vad som ska läsas i finkan

Var gränsen mellan porr och, säg, erotica går är en knepig fråga i sig. Men, det finns åtminstone producenter av det förra som kallar det de gör just porr. Å andra sidan finns det många som inte gör det.
Men vad är egentligen vårdspornografi? Finns detta alltså som genre? Det verkar i alla fall så när man hör kristdemokraten Inger Davidsson uttala sig i Ekot. Jag betvivlar att hon när hon uttalar ordet menar porr i S&M-genren. Snarare är det väl våldsamma actionartade skildringar som ges det ogillande epitetet våldsporr hon menar. Således. Får fångarna läsa till exempel American Psycho?
Vidare hör jag att fångarna inte heller ska få konsumera litteratur och tidskrifter i genren "knarkromantik".
Okej. Utesluter detta Irvine Welshs Trainspotting? William S. Burroughs är väl helt otänkbar antar jag...
Nej. Jag gillar inte det här. Och det handlar inte om att jag vill dalta med fångar. Men ska man ha en hård linje ska den inte ta sin utgångspunkt i moralism, utan helt enkelt i det mycket pedagogiska resonemanget "du har varit stygg och därmed förlorat dina porr-privilegier".
Den ständigt aktive (klonade?) Thomas Bodström är förstås framme och är kritisk till förslaget. Nu råkar jag förstås hålla med honom, men samtidigt är vänsterblockets plötsliga värnande om informationsfriheten något vi ska ta med skottkärror salt. Under kammardebatten idag påpekade Krister Hammarbergh (m) detta (anförande 53 i protokollet):

- Hur kan partier som Socialdemokraterna, Vänstern och Miljöpartiet som vill förbjuda användningen av hotell som sänder porr samtidigt vilja tillåta det på våra fängelser? Var finns konsekvensen? Är det kanske bara fråga om rent hyckleri just nu? Ni är emot regeringen punkt slut, och då tycker ni vad som helst.

He has a point, så förbudslagstiftare han är...

Inga kommentarer: