fredag 29 februari 2008

Barnatro

Johan Ingerö tar ett berömvärt initiativ och tar sig an att presentera frihetliga hjältar ur barnböckernas värld.
Förhoppningsvis är risken liten för att jag genom denna bloggpost förekommer fortsatta delar i hans serie, mitt tips är mig veterligen inte ens utgivet i Sverige.

I trakterna kring Henry David Thoreaus hemvist stötte jag på barnböcker skrivna och illustrerade av D. B. Johnson, som skildrar en björn som heter - japp - Henry, löst baserade på Thoreaus liv och tankar.
Det är definitivt böcker i tiden. Frånsett karaktärer som elaka tax collectors får vi även en rejäl dos ekologism och massor av naturskildringar. Men framför allt får man en ständigt närvarande påminnelse om att ska köra sitt race och inte låta staten styra. Thoreaus fokus på ett individuellt, inte ett tvingande kollektivt, motstånd mot överhet och förtryck genomsyrar böckerna.

Således gör Henry som han känner för och vill. När han ska träffa sin kompis i Fitchburg väljer polaren att jobba ihop pengar till tåget, medan Henry bestämmer sig för att ta en långpromenad. När han bygger sig ett hus överröses han av åsikter och råd, men bygger som han vill. När Henry inte vill ge några pengar till en stat som sysslar med slaveri sätter skattmasen honom i finkan och pajar Henrys ursprungliga plan för dagen - att bestiga ett berg i närheten. Fast Henry klättrar i berg ändå, i fantasin, från cellen.

Några pläderingar för "yppighetens nytta" hittar man kanske inte i Henry-böckerna, Thoreau förespråkade ju enkelhet och ville "tillbaka" till naturen. Men det anti-auktoritära budskapet står starkt genom alla böckerna och är nog så viktigt att läsa om och inspireras av.
Inga kommentarer: