torsdag 28 februari 2008

Kostråd eller säng?

Ibland faller de lokala debatterna som pusselbitar in i den nationella. Den rapport från Socialstyrelsen som Ekot beskriver idag sammanfattar ganska exakt vilken problematik som syns i Oxelösund och som kritiserades av kommunens oppositionsråd, Agneta Rönn (m) i SN för någon vecka sen. De gamla blir allt fler och köerna till äldreboendena blir längre. Korttidsboendena proppas upp av väntande och andra sitter hemma och undrar om de ska hinna få en plats över huvud taget.
Häromdagen fick oppositionsrådet svar från kommunens socialdemokratiske nämndordförande och om detta skriver jag - kritiskt.

Det är nämligen inte första gången, snarare tredje eller fjärde, som jag hör den här mannen förklara - med ett ilsket tonfall - att kommunen visst satsar på äldreomsorgen!
Därefter brukar han räkna upp satsningarna. Det är saker som att personalen kompetensutvecklats, att arbetsmiljön förbättrats, att målet är att uppvärdera vårdyrkets status, att man fått ner ohälsotalen bland personalen, att man skaffat en kostrådsspecialist osv osv.

Nu säger jag inte att de här faktorerna är helt ointressanta för hur väl ett äldreboende fungerar. Men när köerna är långa vore det är på sin plats att överväga om inte fler platser vore värt än högre prioritering än kostråd. Till exempel kunde man öppna den avdelning som just nu står tom.

Läs texten här.

Inga kommentarer: