måndag 25 februari 2008

Lokalt förankrad

Mina skriverier har koncentrerats väldigt mycket till det lokala på sistone. Den som vill kan ta del av hur det begav sig när Oxelösunds kommun startade resan mot att bli ett "marint centrum" här, en historia som faktiskt bidrog till att en annars mycket pratsam miljöpartist blev tyst.

I samma lilla kommun har även fenomenet Fixar-Malte diskuterats. Fixar-Malte är ett begrepp och en tjänst som sprider sig som en löpeld genom landets kommuner. Malten är en person som de äldre invånarna kan ringa när de behöver byta proppar, glödlampor, gardiner och utföra andra åtgärder som kan utmynna i fallskador. Rent statistiskt ska tydligen Fixar-Malte vara en kostnadseffektiv tjänst. Brutna lårbenshalsar kostar helt enkelt mer än en styck Malte.
Nå. När KF i Oxelösund skulle debattera frågan var det, minst sagt, förvirrat. Dessutom illustrerade en av de socialdemokratiska ledamöterna väl s-hållningen till tjänster i hemmet. Ett avdrag för slika tjänster kallar man "pigavdrag". Men en kommunalt anställd "piga" i form av plusjobb känner man saknad efter. Suck.

Dessutom en kommentar till en lokal SSU:are, som varit på föredrag på ABF och inspirerats av förre kultur- och utbildningsministern Bengt Göranssons (s) snillrika jämförelser i betygsfrågan.

"Göransson fick under tillställningen en fråga om vad han tyckte om utbildnings­minister Jan Björklunds (fp) förslag om ett sjuskaligt betygssystem och svarade med en, enligt Lanninge mycket intressant, jämförelse.
Tänk er, uppmanade Göransson, ”att man ska sortera in jordgubbar i tre kvalitetsklasser. Det är inte jättesvårt och förmodligen hamnar de flesta i rätt klass. Försök istället sortera in jordgubbarna i sju kvalitetsklasser. Nu blir det genast svårare. Sannolikheten att fler hamnar i fel klass blir genast mycket större.”
Tänkvärt, tyckte Lanninge.
Ett bevis för problemen med bara tre betyg, tycker jag.
Med den logiken vore det kanske allra enklast om vi bara hade ett betyg. Då kom ju alla jordgubbar garanterat in på högskolan, oaktat kunskapsnivå."


Och - som för att kröna detta lokalt förankrade inlägg - spana in rubriken i den här artikeln! Naturligtvis har helgen ägnats åt kollegiala upptåg i Nyköpingshus för att fira fantastiska upplagesiffror.

Inga kommentarer: