måndag 11 februari 2008

Vad kostade ditt sommarjobb?

Det är en bra sak om ungdomar får möjlighet att komma i kontakt med arbetslivet tidigt genom sommarjobb och extrajobb. Redan det är början på en meritförteckning som när man sedermera börjar söka fastare tjänster kan vittna om att man är driftig, vill tjäna egna pengar och så vidare.
Därför skickar samhället signaler till ungdomarna att ett sommarjobb ska de ha. Och de vill de såklart. Extra kosing är skönt.

Häromdagen meddelade Nynäshamns kommun att de nu tänker ge alla sina ungdomar sommarjobb. Detta ska ske genom en satsning där man bland annat anlitat en "jobb-jägare" som ska snoka fram jobb inom både näringslivet och det kommunala. 3 miljoner kronor skjuter kommunen till för att denna jobbsatsning ska bli verklighet.
Okej, det var väl snällt.
Men samtidigt, är det inte något skumt med ett samhälle där det behövs tremiljonerssatsningar för att kidsen ska lyckas jaga rätt på ett sommarjobb?

Siffrorna i rapporteringen varierar, men någonstans mellan 200 och 300 jobb är det tänkt att Nynäshamns satsning ska leda fram till. Det innebär en kostnad på någonstans mellan 7500 och 15 000. Krasst räknat hade Nynäshamnskidsen förmodligen tjänat mer på att få splitta de där tre millarna.

Men nu är det ju inte bara pengarna som räknas. Ilija Batljan (s) är kommunalråd i Nynäshamns kommun och säger att kommunen vill "erbjuda det meningsfulla i att tjäna egna pengar, få en anknytning till arbetslivet och ett arbetsintyg."
Ålrajt.
Men Batljan, vet du? Ungdomar kan både läsa och lyssna på radio. De har hört att du lägger tre miljoner på att de ska få klippa häckar i sommar. Tror du att "meningsfullt" var ordet som de först tänkte?

Om vi hade haft en vettigare arbetsmarknadspolitik hade det också funnits sommarjobb. Men den tanken slår ingen. Allra minst rikets journalister som årligen gör jobb på kommunernas oförmåga att "ordna fram jobb". Just you wait. Snart ser vi årets utgåva av den här artikeln, med den härliga utgångspunkten att inte ens i huvudstaden - som kan sägas vara det jobbtätaste området i landet - bör unga människor få uppleva det meningsfulla i att faktiskt söka ett jobb, ett jobb och sen tjäna egna pengar och allt det andra. Hela tillfredsställelsen - inte halva.

1 kommentar:

Anonym sa...

jag är en av dom som fått erbjudande av sommarjobb i nynäshamns kommun och du verkar ha fått allt om bakfoten! kommunen har inte gett bort jobben, utan de har bara hittat arbetsplatser, sen har man fått gå på en intervju och fixat resten själv. det här är en fantastiskt chans och det visar bara att kommunen satsar på sina ungdomar! vilket många andra kommuner missar. skärp dig nu, ta reda på vad du kritiserar innan du gör det..! / en 15 åring som tydligen har mer vett i skallen än dig..