onsdag 12 mars 2008

Lägga ner armhålan? Är du galen?

Jaha, det här blir visst inlägg nummer 400 på bloggen. Minsann.

På jobbet hanterar jag insändare och emellanåt - faktiskt inte särskilt ofta ska påpekas - får vi in insändare som inte kan publiceras eftersom de går över gränsen och är direkt rasistiska eller främlingsfientliga. De som svajar på gränsen är de som håller sig inom vad som kan kallas rumsrent, men vars argumentation är generaliserande och grundad på i princip inga fakta alls. Det är inte alltid superenkelt att bedöma vad som ska köras och inte, men generellt håller vi högt i tak och hoppas på att andra läsare av sidan ska reagera och gå i replik. Så sker också nästan alltid.

Det lilla problem som möjligen kan konstateras med programmet Ring P1 är väl möjligen att det där filtret som en insändarredaktör utgör inte riktigt finns. Visst, man kan fråga vederbörande vad han eller hon vill prata om i telefonslussen, men det utgör knappast någon garanti. Vad de inringande hasplar ur sig i etern kan svårligen kontrolleras.
Detta menar Ann-Charlotte Marteus, som jag annars ofta uppskattar, är ett problem. Ett så stort att hon helt sonika föreslår att Ring P1 ska läggas ner, eftersom det ändå bara är "rasistradio".

Det är ett väldigt dåligt förslag. Jag vet inte hur ofta Marteus lyssnar på Ring P1, hon förefaller något "nychockad" i sin text, men faktum är att det där programmet har varit stötande inom precis varenda ämnesområde man kan tänka sig. Och några till. Rasistiska åsikter är bara en av väldigt många uppseendeväckande åsikter som luftats där.
Klart man blir arg. Snart sagt varenda morgon sitter jag och ropar okvädingsord mot radion på jobbet. Men det innebär verkligen inte att programmet borde läggas ner, tvärtom. Det fyller en nog så viktig funktion.
Kjell Albin Abrahamson uttryckte det bäst när han omtalade Ring P1 som "detta utskällda program som jag anser är en bättre termometer i moder Sveas armhåla än någonting annat".

Dessutom ska vi inte glömma att Expressen för alls inte länge sedan hade en annan, mycket bättre, linje när det gäller Ring P1...

2 kommentarer:

Anonym sa...

Termometern var en riktigt träffande beskrivning.

Du skäller på radion när du lyssnar.
Jag brukar ta ett papper eller nåt och gömma mig bakom, småskämmas lite, när de värsta "gå-påarna" hasplar ur sig konstigheter.

Men så är det. Konstigheterna sägs här ute i vårt samhälle. Varför tysta åsikterna?

Anonym sa...

Man kan ju fråga sig på vilket sätt kommentarerna i Expressen (som är långt mycket värre och inte bemöts alls) är bättre än ring p1.

Det är ju lite kefft att dissa någon för något som man själv gör ännu grövre.