fredag 7 mars 2008

Papperslöst

I dagens ledare resonerar jag lite kring debatten som följt av Uppdrag gransknings avslöjanden på sistone samt diskussionerna om Lilla Karachi i Gamla stan.

"Fallet Lilla Karachi illustrerar väl problematiken med de papperslösa dragen till sin spets. Och debatten blir därefter.
På ena sidan står högern och skäller, irriterad över att syndikalisterna beter sig illa. Det är inte konstigt. Hotell och restaurangs strejkvakter utanför salladsbaren i Göteborg häromåret framstår närmast som inkastare jämfört med uppretade syndikalister.
På andra sidan i debatten har vi vänstern, som i fallet ser ett utmärkt bevis för att vi behöver mer facklig makt – en vision att rädas om vi alls vill ha en arbetsmarknad.
För mig är det obegripligt hur man kan välja sida. Att revisorn på Lilla Karachi säger att inga svarta löner har betalats ut betyder ingenting. Mig veterligen brukar inga företag sätta in svartlönespecifikationer i bokföringen...
Den man som syndikalisterna använder som politiskt slagträ kan alltså mycket väl ha blivit blåst på sin lön. Han kan också hitta på, eller överdriva summan. (80 000 kronor svart.)
Ord står mot ord och ingen vet säkert. Ändå är debatten högstämd och tvärsäker.
Med avslöjandena i Uppdrag granskning är det enklare. Bevisen är fler, liksom rösterna som vittnar. Något som liknar slavarbete pågår mitt ibland oss – och när politiker och fackrepresentanter får kommentera blir jag förskräckt.
Riksdagsledamoten Catharina Elmsäter-Svärd (m) pratar om att det är för svårt och dyrt för företag att anställa.
Hotell och Restaurang-fackets ordförande Ella Niia kräver att fler och bättre möjligheter att jäklas med företag som har oanslutna anställda.
Niias krav är inte trovärdigt. HRF ägnade all sin kraft åt att hänga utanför en salladsbar tills ägarinnan gav upp och sålde stället. Men för att Ella Niia skulle notera de underbetalda restaurangstädarna krävdes det en Janne Josefsson.
Problemet är inte heller en företagarnas villkor-debatt. Om ett företags marginaler innebär att de anställda måste nöja sig med 10-20 spänn timmen så bör detta företag lägga ner..."


Hela texten här.

1 kommentar:

Anonym sa...

hej,
om du tror att vi inte har något på fötterna så rekommenderar jag dig läsa den här artikeln

http://www.arbetaren.se/articles/inrikes2008034