torsdag 13 mars 2008

Party people - you go the house!

Ja ni konstaplarna, det var ju en strålande idé. Tidigarelägg buset.

Ett annat alternativ vore annars att låta fler hålla öppet till fem. Det skulle sänka ilskenivån betydligt i huvudstadens uteliv. Sist jag försökte mig på att gå ut senare än tre resulterade det i ett besiktigande av ett par köer, några sura remarks från vakter mot delar av sällskapets kläder, en chorizo och taxi hem...
Trist, men också pinsamt eftersom jag hade utlandsbesök, som med stigande förvåning iakttog det vi kallar Stockholm by night...

Dessutom. Inte kan vi väl ta bort statskassans happy hour?

7 kommentarer:

Anonym sa...

Tycker polisernas idé är skitbra.

Någonsin satt foten på en akut en lördagmorgon?

Där möter du krogvärldens skabbiga baksida, och den är full av framtida men, knivärr, mångåriga psykiska bexvär, blivande hämndaktioner, knäckta käkben, utslagna tänder, alkoholförgiftningar, våldtäkter m.m.

Ursäkta, men din idé verkar inget bra. Anledningen till att husbehovsbränningen förbjöds var att Sverige höll på att supa ihjäl sig. Och det kommer att ske igen, finns inget som talar emot det.

Nicklas Eriksson, absolutist.

Sanna Rayman sa...

Nicklas. Vad är det som säger att allt det där otäcka på akuten kommer försvinna om en handfull femställen försvinner? Nej, tyvärr. Jag tvivlar starkt på den visionen. Det skulle kanske innebära att saker och ting hände någon timma tidigare, men inte mycket mer.
Kanske bäst att stänga treställena också? Eller kanske alla barer rakt av?

Husbehovsbränningen hör väl inte riktigt till saken, eller?

Anonym sa...

Nej, det gör den väl inte, men den kan användas som historisk parallell för att illustrera svenskarnas sprittörst.

Jag förstår inte riktigt varför vi är så galna i att supa oss fulla, det orsakar ju så vansinnigt mycket skador och problem, sociala som ekonomiska.

Jovisst kommer eländet på akuterna att minska om man drar in på öppettiderna. Om folk inte kan vara ute så himla länge blir krogkvällarna kortare, för inte börjar Svensson supa tidigt på eftermiddagen annat än när han ska till Lanzarote, då börjar han vid 08:00:)

Sanna Rayman sa...

Jo, jag fattade väl, att döma av din signatur absolutist, att det var det du menade, men tyckte ändå att det behövde skrivas rakt ut.
Då är det väl sannolikt mitt sista alternativ - stänga alla barer rakt av - som tilltalar dig allra mest, eller?

Nu är det ju långtifrån alla som super skallen av sig och beter sig illa. Den övervägande majoriteten blir bara lite glada, dansanta och har trevligt. Ska de verkligen inte få ha det pga rötäggen? Känns lite hårt, kan jag tycka.

Sanna Rayman sa...

För övrigt är parallellen med Lanzarote och annat semestersupande intressant ur fler synvinklar än hur svensken beter sig. För det är ju vi, inte invånarna i de länder som har liberalare lagar och färre moraliska pekpinnar, som hetssuper från 8 på morgonen.

Anonym sa...

Jag ser inte poängen med rusmedel alls, men jag inser givetvis att det vore oerhört naivt att försöka lagstifta bort problemet helt. Omfattande socioekonomiskt, kulturellt och inte minst vardagspolitiskt arbete måste till för att ändra ett beteende som lärts in i, om det nu finns något sådant, folksjälen under århundraden.

Men man kan ju göra det svårare för den här delen som ställer till det så in i bänken. Som du påpekar så är det trots allt inte de som blir lite glada och dansanta som ställer till oredorna på akuterna lördag- och söndagsmorgnar.

Men jag vet inte om vi har så rigida alkohollagar... I Sverige säljs 3.5:or på fotbollsarnor, i "alkoholliberala" Spanien får det bara säljas Non Alcoholic, dvs inte ens lättöl.

Ökenvandring sa...

Ett annat alternativ vore annars att låta fler hålla öppet till fem. Det skulle sänka ilskenivån betydligt i huvudstadens uteliv.

Instämmer. Min tes är ju fler människor i rörelse, desto mindre sannolikt att en dödsmisshandel som den på Kungsholmen (eller Kungsgatan) inträffar. Det är därför man känner sig säkrare nattetid i städer som Paris, Tel Aviv, Madrid, Hong Kong än i centrala Stockholm.