torsdag 20 mars 2008

Plan B

Dagens text handlar om den Plan B, som Anders Borg och Maud Olofsson presenterade i går.

"Nej, sprickfärdiga av stolthet var de kanske inte, ministrarna, när de i går presenterade vad som närmast kan kallas ”Plan B” i försöken kickstarta jobbtillväxten inom tjänstesektorn.
Ursprungstanken, att sänka avgifterna just inom denna sektor fick regeringen på fingrarna för av EU, så nu blir det sänkt avgift för alla unga under 26 år i stället. Att EU ställt till regeringens planer var Anders Borg ohöljt och starkt kritisk till under presskonferensen i går.
- Alla förslag som förutsätter att man åker ner till Bryssel och ber om tillåtelse bör ligga väldigt långt ner i byrålådan, sa finansministern.
Och visst är EU-byråkratin ofta i vägen för de nationella politikerna, men samtidigt tål det påpekas att EU inte skulle ha någonting alls emot en generellt sänkt arbetsgivaravgift. För att inte tala om Sveriges alla arbetsgivare – och då särskilt de mindre företagen.
Men, en generell sänkning av arbetsgivaravgifterna ryms tydligen inte i Borgs plånbok, så vi får nöja oss med ”Plan B”. Många unga får sina första arbetslivserfarenheter just inom tjänstesektorn, varför detta förslag blir är den enklaste lösningen om man vill slippa vajande pekfingrar från Bryssel. Men optimalt är det inte, det kan man inte säga.
Borg han knappt sluta prata förrän oppositionen var igång. Socialdemokraterna tyckte att förslaget var ett fiasko, medan miljöpartiet återanvände gammal kritik. ”Regeringen tar pengar från småföretagen och ger till McDonalds”, skrev Per Bolund (mp) i ett pressmeddelande.
McDonalds-argumentet är trams. Visst är snabbmatskedjorna en stor arbetsgivare för unga, men det finns fler. Landets kommuner gråter säkert inte över att sommarjobben framöver kommer att lämna fler skattekronor över till kommunal välfärd.
Två av alliansens viktiga satsningar för att puffa igång tjänstesektorn är i och med detta snart genomförda. Avdragen för hushållsnära tjänster har tagits emot väl, men hade säkert kunnat bli än mer effektiva om utformningen hade inneburit lite mindre krångel för den enskilde. Gårdagens besked sällar sig till hushållssatsningen så till vida att man fått överge ursprungsidén till förmån för en något sämre utformning.
Betyget på dessa två genomföranden får därför bli godkänt. Men guldstjärnan uteblir."

Inga kommentarer: