torsdag 20 mars 2008

Resvärdig

Alltså. Den här "Jamen durå-vinkeln" i genren avslöjandejournalistik har jag lite svårt för. Så egentligen blir jag inte särdeles upprörd över att Mona Sahlin med flera politiker flyger till Chile för att studera klimat. Det hade ju inte varit särskilt effektivt att ta en båt.
I stället är det två andra saker som jag hänger upp mig på i Politikerbloggens nyhet.

För det första kan man i texten läsa att: "Flyger de tre businessklass istället för ekonomiklass fördubblas utsläppen."
Fördubblas? Hur hänger det ihop?

För det andra, Maria Wetterstrands kommentar:
Jag kan inte fördöma att man träffas för att diskutera klimatet och försöka göra något. Då vill jag hellre fördöma alla de onödiga resor som sker varje dag, där de som reser inte åstadkommer något.

Vilka resor är detta, Maria?
Jag undrar ofta över detta. Vanligtvis är det nöjesresorna, privatresandet som anses "onödiga". Nöjsamt kan man ju ha det hemma. Eventuell släkt i andra länder kan man ringa. Möta andra kulturer kan man göra i böcker. Lära sig språk också. Allt sånt kan vanligt folk göra utan att flänga jorden runt. Det borde de också fatta. Att det liksom finns viktiga resor att göra. Till exempel Mona Sahlins klimatresa.

Fast egentligen borde ju även Mona Sahlin, Göran Persson (japp han ska också med!) och övriga medresenärer ur Socialistinternationalens klimatkommission kunna ta reda på ganska mycket om forskningsläget i klimatfrågan utan att åka till Chile och Antarktis. Det är fullt möjligt. Det föreligger inget direkt behov av att händer skakas IRL.
Jag nog skulle vilja påstå att handskakningsbehovet inom Socialistinternationalen väger betydligt lättare än en vanlig privat-/nöjesresenär som "åstadkommer" sådant som att bli kär i en spanjorska, krama sin farmor i Thailand eller lära sig kinesiska i Kina.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vad man menar med att utsläppen fördubblas när man åker businessklass är att eftersom man inte packar ihop folk som sillar, som i ekonomiklass, så blir det mer utsläpp per person.

Samtidigt har flygplanen blivit 70% mer bränsleeffektiva sedan 1970, eller 20% sedan 1998. (Källa IATA, via NEO nr 6/2007)

Ytterligare förbättringar är runt hörnet tack vare teknologisk utveckling såg jag i en dokumentär häromdagen, och snön vräker ner över Stockholm fastän det snart är april.

Så kanske är klimathotet överdrivet, och kanske kan vi unna Mona hennes flygresa, oavsett prisklass.

/A

Anonym sa...

Till alla klimatintresserade:

Ni som är klimatintresserade och tror att det råder konsesus kring klimatfrågan bland världens forskare. Läs denna artikel:

"http://epw.senate.gov/public/
index.cfm?FuseAction=Minority
.Blogs&ContentRecord_id=f80a"
6386-802a-23ad-40c8-3c63dc2d02cb"

"U.S. Senate Report: Over 400 Prominent Scientists Disputed Man-Made Global Warming Claims in 2007"

Sök på artikeln om inte länken fungerar

Handlar om att flera tusen
toppforskare inom klimat, skickar ett brev till IPCC att sluta med galenskaperna, för nya rön som förklarar uppvärmningen naturligt.
Detta är fakta, och vetenskapligt granskade rapporter så miljövänster nissar har inget att säga emot!
Det mest komiska är att flera av brevets idetagare är fd experter åt IPCC, som har blivit omvända!