torsdag 27 mars 2008

Vems välfärd?

Idag en liten grej om gårdagens Sahlin-visit på DN Debatt.

"S-ledaren Mona Sahlin och Kommunals ordförande Ylva Thörn har skrivit en debattartikel om välfärden. De är kritiska mot oflexibla kommunala arbetsgivare. Medicinen är: ”Rätt till heltid.” ”Antalet till fälliga anställningar ska reduceras till 10 procent.”
- De nämner dock inte att en stor fastanställd styrka innebär upplåsta medel och en mer sårbar ekonomi för den kommunala välfärdsinstitutionen.
Mona Sahlin och Ylva Thörn vill vidare att: ”att jobben i välfärden måste bli mer attraktiva, så att fler väljer den yrkesbanan och vill jobba kvar”.
- Därför skriver de en debattartikel utan med ett ord nämna löner eller vad som blir kvar av dem efter skatt.
Mona Sahlin och Ylva Thörn är också ”djupt bekymrade över de nyliberala experiment som nu genomförs i stor skala.”
- Då skulle man gärna vilja fråga Sahlin och Thörn om de vet vad nyliberal är.
Mona Sahlin och Ylva Thörn säger sig även vara vänner av valfrihet, ”men ansvaret för kvalitetssäkringen får inte lämpas över på brukarna.”
- Vilket i klartext betyder att du inte själv anses begripa vad du gillar och inte."


För övrigt är det lite intressant det här med socialdemokrater och välfärd. Inte sällan när de diskuterar välfärdens kvalitet eller satsningar på densamma visar sig det de säger handla mest om personalen på välfärdsinstitutionerna. Nu är jag på inga vis emot bättre arbetsmiljö och lön för den som tar hand om våra mormödrar, farfädrar, barn osv, men det är ändå ett konstigt sätt att angripa välfärdsdiskussionen.

När jag läser om Sahlins och Thörns välfärdssatsning tänker jag omedelbart på de svar en socialdemokratisk nämndordförande i Oxelösund gav när äldrevården - och framför allt platsbristen - i kommunen ifrågasattes för ett tag sedan av såväl medborgare under allmänhetens frågestund som i interpellationer från oppositionsrådet.
Efter att ha skåpat ut privata alternativ som ”giriga händer”, förklarade nämndordföranden att det minsann satsats rejält på äldrevården i kommunen. Sen räknade han upp satsningarna...

"Heltidstjänster, förstärkt ledningsorganisation, förbättrad arbetsmiljö och ett politiskt mål om att höja statusen på vårdyrket, bland annat via kompetensstegen."

Vore jag tant i kö för vårdplats hade jag kanske inte jublat...

Inga kommentarer: