torsdag 3 april 2008

Arbetsträning?

Pausfåglar (nedan) aside. Måste bara kommentera en sak.

I torsdagens Studio Ett pratades det om arbetsmarknadspolitik och framför allt om nystartsjobb. Ett par personer som faktiskt har nystartsjobb intervjuades och jag baxnade baklänges när jag hörde om 60-plussaren Seppo och hans hans nystartsjobb. (Seppos story kommer cirka 2 minuter in)

Jag missunnar definitivt inte Seppo ett jobb, alls icke. Men vad ända in i glödheta är det för arbetsuppgift han har!?
Jo, han ska:
Göra ungdomar anställningsbara. Detta sker genom att de får hänga på honom i ett "par tre månader" och "komma in i rytmen", innan de går vidare till praktikjobb. Med "rytm" avses att gå upp på morgonen och inte surfa hela natten. Enligt reportern är detta arbete med ungdomar Seppos "viktigaste arbetsuppgift".

Jag vet inte. Kanske är vi beyond repair. Efter inslaget sitter Hillevi Engström (m) och Sven-Erik Österberg (s) och låtsas som om det regnar. Engström tycker att Seppo är ett glädjande exempel.

Huvudet sprängs och hjärtat sjunker. Glädjande?
Hur tillskapades detta jobb? Vem kom på att ungdomar behöver tränas i att kliva upp på morgonen i ett par månader?

Om man verkligen tycker att det föreligger behov av sådana insatser så är det väl i allra högsta grad dags för nästa steg: Förläng inkörsportarna till arbetsmarknaden ytterligare! Kom igen! Lägg piskan nu och anställ ytterligare en Seppo som kan ta hand om de ungdomar som ännu inte är redo att ställa väckarklockan. Kanske någon som pratar med dem i ett "par tre månader" om hur de känner inför tanken att stiga upp på morgonen.
Det kan ju vara väldigt hastigt och olustigt att plötsligt en dag bara göra det...

1 kommentar:

Anonym sa...

Det här var kul, komma in i rytmen;)