tisdag 29 april 2008

Skolvåld x 2

Skriver idag om skolvåldet i både en mindre text och en längre, "directors cut" på bloggen.

"Tänk på ett klassrum – komplett med skolbänkar, elever och lärare – men släpp schablonbilden och föreställ dig i stället någon av de skolklasser du själv ingått i. Vilken maktfördelning kännetecknar stämningen i rummet?
Sannolikt skiljer sig bilderna åt mer än vad schablonbilden föreskriver. Läraren sätter förvisso betyg, är myndighetsutövande och därmed auktoriteten i rummet. Men det betyder långtifrån alltid att han eller hon åtnjuter respekt. Själv minns jag flera lärare vars ord och handlingsutrymme mycket raskt minimerades av elever med en annan sorts makt. Så stod de plötsligt där framme vid katedern, handfallna och stammande.

Att vara handfallen inför sin uppgift är illa nog. Att känna oro och obehag inför tanken att gå till jobbet är etter värre. I går presenterade Lärarnas Riksförbund en ny arbetsmiljöundersökning som visar att mer än var tionde lärare trakasseras i skolan samt att var tjugonde har utsatts för våld."

2 kommentarer:

Anonym sa...

Varför är Finland mycket bättre? Vad har vi som de saknar?
Roberth Ström

Sanna Rayman sa...

Nu har jag i och för sig inte nämnt Finland, men deras resultat är ständigt bättre än våra. Och det är ju bättre för elevernas framtid. Vilket är, bättre.