torsdag 22 maj 2008

Hönan och äggstocken

Dagens text handlar om vänsterpartiets försök att bli småföretagarens vänner.

Dagens evenemang har varit ett besök på Saco, som ju presenterat en studie beskriven på DN Debatt i dag.

Det mesta i den överraskar inte och det gör inte heller reaktionerna. Män måste bli mer solidariska är alltså lösningen? Jamen häpp för den! De ojämlika beslut som fattas lär knappast ha sin busenkla grund i att rikets alla män är ena själviska jävlar som fattar osolidariska beslut över lilla frugans huvud.

Nåja. Själv grunnar jag lite på saken på ledarbloggen...

"egentligen letar såväl arbetsgivare som kvinnor efter samma saker - längd och stabilitet. För arbetsgivaren innebär detta att man föredrar en ansvarsfull, stadgad man som kan tänkas erbjuda lång och trogen tjänst, medan kvinnor söker en lång och ståtlig man med stabila inkomstförhållanden.

Förutsägbart och stereotypt? Jomenvisst. Vi är trista, vi människor. Egentligen vore det nog bra om vi därför försökte skapa utrymme för våra mindre förutsägbara drag att växa..."

2 kommentarer:

Anonym sa...

Sanna

Vi är inte trista. Vi är kanske mer rationella än vad vi vet.
Men det rationella har helt andra syften än vad vi vill tro.

Om detta skrev jag nyss på min blogg under rubriken: Statistikens ofullkomlighet

MVH

Frej sa...

Fyndig titel.
"Eftersom män tjänar mer än kvinnor är mammor mer lediga än pappor. Eftersom män är mindre lediga än kvinnor satsar arbetsgivarna mer på dem. Och eftersom arbetsgivarna satsar mer på män tjänar de mer."

Men var i händelsekedjan ska staten hoppa in och rätta till?

Svar: "Vi [måste]arbeta målmedvetet mot vartenda ett av dessa hinder" (Omgivningens förväntningar, manligt respektive kvinnligt kodade utbildningar och yrken med vitt skilda löne- och karriärmöjligheter, könslönegap och glastak).
Puh!, då känner vi oss genast lugna.
Som du skriver ger rapporten oss snarare nya frågor än några vettiga svar. Infallsvinkeln var förvisso trevlig och DNs rubriksättare fick utlopp för sin fulla kreativitet, men kan man inte önska sig en kokretare slutsats än att vi (staten? / facket?) ska börja fajta glastak och människors yrkesval.
Det är ju bara så 90-tal!