måndag 12 maj 2008

Likheten mellan Skugge och Madonna

Dagens medienyhet är alltså att Linda Skugge beger sig till SvD och närmare bestämt Näringsliv.

Det är en god nyhet som fick mig att tänka en del på denna Skugge. För hon är ett alldeles eget koncept. Ett hållbart mediefenomen som likt Madonna återuppfinner sig själv varje gång det gamla börjar bli trist eller ointressant. Märk väl att jag säger "blir" trist eller ointressant. Det är stor skillnad mellan att återuppfinna sig själv för att marknaden så kräver och att göra det för att man själv vill ut på nya äventyr. När det gäller Linda Skugge (och Madonna) tror jag att det främst springer ur det senare. Hon vill - och råkar dessutom ha plattformen att kunna göra det.

Få har Skugges påverkan. När hon skriver om kejsarsnitt blir det inte bara debatt, det blir en Skugge-effekt. Jämte denna påverkan finns hennes ojämförbara oförsiktighet. Hon verkar liksom ständigt skita blankt i hur en text "kommer att uppfattas av den och dem". Ett flöde och sen trycka på "skicka".
Självklart är kombinationen som gjord för att människor ska bli arga på henne. Självklart finns exempel då åtminstone jag inte tycker att det blev klockrent.

Om det verkligen är ett sånt där flöde eller inte vet jag förstås inte, jag har aldrig träffat tjejen, men förmodligen inte, få skribenter bara skriver och trycker på skicka.
Alla redigerar, korrigerar och "second guessar" sig själva. Snällar till det, eller bitchar upp det. Troligen även Skugge. Fast möjligen på ett annat vis.

Det vi mindre oförvägna skribenter kan avundas Skugge allra mest är hennes förmåga att slå sig själv på fingrarna när de vill tona ner. Skugges skrivande är liksom empiriskt. När hon second guessar sig själv så gör hon just det. Hon ifrågasätter sig själv och omvärderar sig själv allt eftersom hon gör nya erfarenheter - inte efter hur hennes åsikter spelar mot något annat.
Det är också därför vi hos henne kunnat följa en resa, från utskälld Popvänster i Erik Zsigas bok, till utskälld batonghöger i vänsterbloggosfären och numera till SvD:s näringslivsdel. En sådan resa är värd stor respekt.

1 kommentar:

Anonym sa...

Skugge är den mest oseriösa "journalist" på denna jord. En svensk version av Ann Coulter. Totalt IQ-befriad, med en enda talang: konsten att reta upp människor. Mest på grund av att hon är så jävla okunnig och fördomsfull.