torsdag 5 juni 2008

Boyz N the Hood

På bloggen Inslag ser jag följande hisnande klipp från Nya Zeeland:Redan i början är det kul, men när han drar av sig huvan är det som om hela klippet går in i en ny liga. Man blir ju bara tvungen att reda på vad det är som pågår i politiken därborta i Oceanien...

En lokalpolitiker har alltså väckt uppseende när han i protest mot en statlig kampanj dykt upp på ett möte iförd full Ku Klux Klan-mundering samt med en skylt om halsen där det står "its wotz under da hood dat counts".
Det var ju onekligen väldigt underligt gjort. Men, inte helt oväntat för karln verkar det som. Att döma av regionens hemsida, brukar han ställa till det. Åtminstone säger borgmästaren i Kapiti att:

- For some time we have tolerated Mr Evan’s antics and I am now giving notice that I will no longer accept them in the Council Chambers.

Tilltaget har väckt vederbörlig uppmärksamhet och mannen har nu fått be om ursäkt.

Okej. Men varför drog snubben på sig en Ku Klux Klan-outfit till att börja med? I filmklippet pratas det om en Hoodie Day och det är definitivt ingen helgdag jag känner till.
Lite mer surfande förklarar saken. Tydligen är det så att Nya Zeeland nyligen haft en "Ungdomsvecka", som bland annat toppades med Hoodie Day den 30 maj. Går man in på den officiella websidan för veckan kan man läsa att

Hoodies, like young people, often get a bad rap. But given a chance, a hoodie can be your best friend - stylish, warm, and cosy.

Uppenbarligen är luvtröjan inget mysplagg bland andra på Nya Zeelands breddgrader. Nånstans läser jag att köpcentran har infört policys som säger att kunder i hoodies inte är välkomna. Det är ett kontroversiellt plagg, helt klart. Så kontroversiellt att man utlyser en dag då politiker, kändisar och andra framträdande figurer drar på sig en luvtröja och poserar på bild, för att motverka bilden av luvtröjekids som "huliganer".

Insatsen har kritiserats och debatterats rejält, ända till en punkt där det - såklart! - blev gräl mellan parlamentets partier om saken, med bojkotter och annat kul käbbel.

Och så till sist - en tokfrans i KKK-kläder och skokräm i fejan.
Lyckad ungdomssatsning, verkligen. Som vilket South Park-avsnitt som helst.

I think we all learned something today....

Inga kommentarer: