måndag 2 juni 2008

Tjurig konservatism i kultursponsringsfrågan

Eh, bättre sent än aldrig. Dagens skriverier var om kultur och sponsring av densamma, med anledning av Handelskammarens undersökning.

Noterade i helgen att Barbro Hedvall skrev om samma sak, men förstår mig inte på hur hon resonerar när hon skåpar ut sponsring med stöd i undersökningens fynd att summorna i nuläget är låga. Lika lite förstår jag varför den normalt sett intressanta och nyanserade bloggen Kulturekonomi ansluter sig.

Det är klart att siffrorna är låga nu! Vi har ju ingen avdragsrätt nu. Det är ofördelaktigt och en osäker satsning att sponsra. Det är däremot ett safe bet att sponsra idrott. (Så länge man vill bli förknippad med huliganer och firmor, dvs...)

Sen är det klart att mer privata pengar går in i kulturen än de 90 miljoner undersökningen landade på. Här har kultur som får stöd både från det offentliga och elsewhere funnits med i underlaget. Däremot har inte helt privata initiativ som till exempel Bonniers konsthall.

Så visst finns det mer stålar i omlopp. Men poängen är att de kunde bli fler.
Varför är det ingen som vill det? Motståndet är lika tjurigt konservativt som när arbetsplatser inför nya programvaror.
Alla blir sura och önskar sig tillbaka till den gamla goda tiden då allt var åtminstone välbekant kasst.

---

Upptäckte nyss att informationschefen på Handelskammaren bloggar och pedagogiskt beskriver en del av avdragsproblematiken väl.

Inga kommentarer: